Linkovi

Preminula Beti Ford


Beti Ford u društvu svog pokojnog supruga, bivšeg predsednika Džeralda Forda i Džordža Buša Mlađeg, 23. aprila 2006, za vreme drugog mandata predsednika Buša

Nekadašnja prva dama Sjedinjenih Država Beti Ford, poznati borac za prava žena i osnivač centra za lečenje od bolesti zavisnosti koji nosi njeno ime, preminula je u 94. godini života. Njena porodica saopštila je da je supruga bivšeg predsednika Džeralda Forda, umrla sinoć.

Beti Ford je rođena u Čikagu 1918. godine, a u svojim dvadesetim preselila se u Njujork, gde je radila kao plesačica i model.

Pokojni predsednik Ford bio je njen drugi muž. Venčali su se ubrzo pošto je on izabran da služi u Kongresu 1948. godine, a 1974. su se preselili u Belu kuću, posle skandala "Votergejt" koji je doveo do ostavke tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona.

Kao prva dama, Beti Ford je postala čuvena po svojoj iskrenosti, otvoreno govoreći o pravima žena, seksu pre braka i abortusu u intervjuu na televiziji.

Još za vreme mandata njenog supruga otkriveno je da boluje od raka dojke, tako da je postala poznata i kao veliki zagovornik istraživanja u vezi sa rakom dojke i podizanja svesti o toj bolesti.

XS
SM
MD
LG