Linkovi

Rast cena hrane


Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu je saopštila da su se cene hrane u avgustu povećale za 5 odsto, budući da su suša u Rusiji i poplave u Pakistanu smanjile prinos pšenice i drugih žitarica.

Međutim, u izveštaju se navodi da su cene i dalje gotovo 40 odsto ispod rekordnog nivoa 2008. Agencija Ujedinjenih nacija je smanjila prognoze za pšenicu i pirinač, što će povećati cene ukoliko potražnja ostane nepromenjena ili poraste. Iako će globalni rod pšenice biti manji nego što se procenjivalo, i dalje se očekuje treći najveći rod u istoriji.

Rusija je, u međuvremenu, ublažila embargo na izvoz žitarica uveden prošlog meseca, da bi mogla da ispuni međunarodne ugovore i obezbedi humanitarnu pomoć.

Ruska vlada je danas izdala dekret u kojem se navodi da embargo uveden pre dve nedelje neće uticati na izvoz koji je predviđen vojnim i civilnim ugovorima s inostranstvom. Takođe se ističe da žitarice mogu da se izvoze u okviru humanitarne pomoći ili kao deo borbe protiv nesreća i elementarnih nepogoda.

Rusija je treći najveći izvoznik pšenice na svetu, ali je već upozorila da će njen ovogodišnji rod biti 60 do 65 miliona tona, u odnosu na 97 miliona 2009.

XS
SM
MD
LG