Linkovi

Poplave na jugu Amerike


Prema najnovijim podacima, u nevremenu koje je zahvatilo države Misisipi, Kentaki i Tenesi, život je izgubilo najmanje 28 ljudi.

Zbog obilnih kiša koje su izazvale nezapamćene poplave u tim državama, grad Nešvil, inače poznat kao muzički grad, jutros je više ličio na grad duhova. Ekipa televizijske mreže ABC koja je posetila Nešvil, javlja da je ovo najgora poplava koja je zadesila taj grad u proteklih 30 godina.

Lobi istorijskog hotela Oprilend jutros je još uvek bio pod vodom, tačnije ispod 3 metra vode. Fudbalski stadion Tajtansa izgleda kao jezero, a lokalno stanovništvo je počelo da raščišćava grad posle jakih kiša koje su bez prestanka padale dva dana. U delovima Tenesija palo je preko 30 centimetara kiše, što je dovelo do podizanja nivoa reke Kamberlend na više od 3 metra iznad nivoa koji meteorološke službe smatraju poplavom.

Lokalne vlasti su u utorak ujutru otvorile nasipe duž reke u pokušaju da omoguće otok viška vode. Uzrok smrti gotovo svih žrtava ovog nevremena je davljenje, a nadležni su izrazili zabrinutost da bi posle povlačenja vode moglo da bude otkriveno još tela.

“Imali smo mnogo slučajeva da su ljudi kolima pokušali da prodju ulicom koja deluje prohodno, da bi se ispostavilo da je voda ipak bila suviše duboka tako da su izgubili kontrolu nad vozilom”, upozorio je gradonačelnik Nešvila, Karl Din.

Takvi incidenti su timovima za spasavanje oduzeli dosta dragocenog vremena za evakuaciju porodica koje nisu mogle da izadju iz svojih kuća okruženih vodom. Nekoliko uznemirenih stanovnika se jutros opravdano pitalo odakle da krenu.

Guverner Tenesija, Fil Bredsen je proglasio katastrofu u 52 okruga, očekujući hitnu pomoć federalne vlade - “Biće nam potrebno mnogo pomoći narednih nedelja.”

Mnogi stanovnici Nešvila nemaju osiguranje protiv ovakve vrste vremenske nepogode i mnogima neće biti lako da se vrate normalnom životu.

XS
SM
MD
LG