Linkovi

Analitičari: Nastavlja se bitka oko budžeta


Predstavnički dom glasao je o izbegavanju fiskalne provalije 1. januara 2013.
Predstavnički dom glasao je o izbegavanju fiskalne provalije 1. januara 2013.

Posle usvajanja plana o izbegavanju "fiskalne provalije", između Bele kuće i Kongresa očekuju se nove bitke oko poreza i trošenja.

Zvanični Vašington i mnogi Amerikanci, kolektivno su odahnuli posle glasanja u Kongresu o kompromisnom planu kojim se izbegava takozvana fiskalna provalija, odnosno povećanje poreze i kresanje budžetskih troškova koji bi mogli da gurnu Sjedinjene Države nazad u recesiju. Međutim, između Bele kuće i Kongresa očekuju se nove bitke oko poreza i trošenja.

Iscrpljeni zakonodavci su na posletku preduzeli akciju da spreče pad u fiskalnu provaliju.

Međutim, predsednik Obama već upozorava republikance da se ne cenjkaju o podizanju granice duga, da bi vlada mogla da pozajmi više novca. Ta rasprava bi mogla da započne već idućeg meseca.

„Iako ću pregovarati o mnogim stvarima, ne želim još jednu raspravu sa ovim Kongresom o tome da li hoće ili neće da plate račune koje su već nakupili kroz zakone koje su usvojili.“

Mnogi republikanci, među kojima je i predstavnik Alabame Spenser Bakus, nezadovoljni su što kompromisni sporazum nije bitno doprineo smanjenju vladinih troškova.

„Nema nikakvog smanjenja troškova. Mi povećavamo dug za 4 milijarde dolara dnevno.“

Republikanci već gledaju sledeći krajnji rok za dva meseca, kada Kongres mora da preduzme mere i spreči obavezno smanjenje troškova.

Ponovni izbor daje predsedniku Obami određenu prednost nad republikancima, kaže analitičar iz Instituta „Brukings“ Tomas Man.

"On će tu biti još četiri godine. Oni će morati da se pomire sa tim.“

Ipak, predsednik će narednih meseci možda biti prinuđen da bude otvoreniji za kompromis, kaže bivši šef osoblja Bele kuće u vreme predsednika Regana, Ken Duberstajn.

„Predsednici u drugom mandatu mogu da nauče da ne mogu da urade sve po svom, nego da moraju i da popuste. Morate da gradite. Morate malo više i da date.“

Većina glasača jednostavno želi da predsednik i Kongres usaglase stavove, kaže analitičar iz „Brukingsa“ Vilijam Galston.

„Sama zemlja je podeljena. Kad smo već kod toga, zemlja nije toliko podeljena koliko su to političke partije i u zemlji ima mnogo više osećaja za kompromis nego u Vašingtonu.“

Predstojeća rasprava o kontroli vatrenog oružja i imigracionoj reformi, takođe bi mogla da dovede do zastoja, kaže republikanski analitičar Skot Fokner.

„Sve dok se ljudi ne odmaknu od kampanjske trake i ne počnu ponovo da misle prvo o vladanju i ulasku u istoriju vladanja umesto istorije retorike, nastavićemo da idemo po toj traci.“

Demokrate imaju nešto više mesta u novom Kongresu, ali ostaje jaz između demokrata koje imaju većinu u Senatu i republikanaca koji kontrolišu Predstavnički dom.
XS
SM
MD
LG