Linkovi

Obama i kongresni lideri o fiskalnoj krizi


Na prvom sastanku u poslednjih šest nedelja, predsednik Obama i lideri u Kongresu ulažu poslednji napor da spreče skliznuće u fiskalnu provaliju.

Na prvom sastanku u poslednjih šest nedelja, predsjednik Obama i lideri u Kongresu ulažu poslednji napor da spriječe fiskalnu krizu. Ukoliko ne bude dogovora, za koji će biti potrebna spremnost na kompromis i demokrata i republikanaca, 1. januara stupaju na snagu automatsko povećanje poreza i smanjenje vladinih izdataka.

Te mjere pogodiće većinu Amerikanaca i, kako strahuju eksperti, možda rezultirati novom recesijom. Obje strane, naročito republikanci, suočiće se međutim sa nezadovoljstvom partijskih kolega ukoliko pristanu na previše ustupaka.

“Republikanci neće pristati na bilo koji prijedlog demokrata u Senatu samo zato što se nalazimo na ivici provalije”, kaže Mič Mekonel, lider republikanske manjine u Senatu.

Obama je na današnjem sastanku trebalo da predloži mjeru koja bi barem spriječila povećanje poreza za one koje koji zarađuju manje od 250 hiljada dolara godišnje. Međutim, ni dogovor o tom pitanju nije mnogo vjerovatan.

“Američki narod ima pravo da bude veoma nezadovoljan ovim Kongresom”, konstatuje Stenli Hojer, jedan od demokratskih lidera u Predstavničkom domu.

U javnosti, obje strane međusobno se optužuju za izostanak sporazuma.

“Džon Bejner, po svemu sudeći, više brine o zadržavanju svog položaja nego o finansijskoj stabilnosti nacije
”, kaže Heri Rid, lider demokratske većine u Senatu.

"Jedini razlog što demokrate pokušavaju da usmjere pažnju na mene i moje kolege je zato što nemaju plan”, kaže Mič Mekonel, lider republikanske manjine u Senatu.

Zakonodavni put naprijed leži u rukama Senata s obzirom na to da su republikanski lideri u Predstavničkom domu najavili da će preduzeti akciju u pogledu bilo kojeg prijedloga koji bude usvojen u tom domu.

Mislim da je skliznuće u fiskalnu provaliju gotovo sigurno i da Kongres, Senat, Predstavnički dom i predsjednik ne mogu da riješe fiskalnu krizu do kraja godine”, smatra Geri Taunsend, izvršni direktor kompanije "Hil Taunsend Kapital."

Ukoliko pak bude sporazuma, neće biti usvojen do poslednjeg časa zato što će zakonodavci u Predstavničkom domu zasijedati tek u nedelju uveče, nešto više od dana uoči ključnog roka.
XS
SM
MD
LG