Linkovi

Crveni mravi postaju napast


Crveni mravi postaju napast
Crveni mravi postaju napast

Crveni mravi u laboratoriji Univerzitta države Teksas su pod napadom.

"Muve koje vidite da lete okolo napadaju mrave u posudi", objašnjava biolog Lari Gilbert, koji pokušava da uz pomoć jedne vrste južnoameričkih muva uspori širenje crvenih mrava, koji su takođe došli iz Južne Amerike.

"U njihovoj postojbini, gde nisu štetočine, postoji preko 20 vrsta muva koje napadaju mrave", kaže Gilbert.

Biolog Lari Gilbert
Biolog Lari Gilbert

Istraživači veruju da su mravi sa naučnim imenom Solenopsis invikta došli u Sjedinjene Države 1930-tih godina, nekim teretnim brodom iz Južne Amerike. Gilbert kaže da im u postojbini - Argentini i Brazilu - prirodni neprijatelji ne dozvoljavaju da se preterano razmnože. Muve ubrizgavaju u mrave jajašca koja u njima izrastu u lutku. Zaraženi mravi tada napuštaju koloniju i žive kao zombiji, jer lutke muva pojedu sve u njihovoj glavi osim mozga.

"Glavna hrana su im mišići vilica. Iako na kraju pojedu sve, mozak ne pojedu odmah jer se mrav više ne bi kretao", kaže Gilbert.

Ali sledeća faza još više liči na neki horor film.

"Kada lutka pojede sve u mravljoj glavi, njena glava proviri kroz otvor gde su bile mravlje vilice", kaže ovaj biolog.

Muve ubijaju mali procenat od oko 30 hiljada mrava koliko ih je prosečno u koloniji, ali to ipak remeti njenu efikasnost.

Lari Gilbert se nada da će širenje ovih muva, koje napadaju samo strane crvene mrave, sprečiti da oni poremete lokalnu ekološku ravnotežu. Ali južnoamerički crveni mravi sada su preko američkih luka počeli da se šire i drugde po svetu.

"Na žalost, sada ih ima i u Kini i u Australiji. Šire se u okolini Brisbena, što je tragedija zbog jedinstvenosti australijske faune", kaže Gilbert.

Južnoamerički crveni mravi nisu jedini problem. Crveni mravi čija je postojbina američki jug takođe se pojavljuju u drugim delovima sveta, gde nemaju prirodne neprijatelje i postaju štetočine.

"Ima ih na Galapagosu, u Indiji i raznim pacifičkim ostrvima, ima ih u Južnoj Africi, pa su i tamo štetočine kao što su i ovde", kaže Gilbert.

Stručnjaci kažu da neprestani rast međunarodne pomorske trgovine nagoveštava da će se crveni mravi na kraju verovatno proširiti na sve delove sveta.

XS
SM
MD
LG