Linkovi

Duterte uporedio sebe sa Hitlerom


Predsednik Filipina Rodrigo Duterte
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte uporedio je sebe sa Adolfom Hitlerom, ističući da bi "bio srećan" da ubije tri miliona narkomana i kriminalaca, kao jedan od načina da se “reši problem”.

Duterte, koji je od Senata zatražio da mu odobri produženje rata protiv trgovine drogom, prethodno je rekao da ga istrage kršenja ljudskih prava ne bi sprečile da se obračuna sa zavisnicima.

“Hitler je masakrirao tri miliona Jevreja. Postoji tri miliona narkomana i ja bih bio srećan da ih pobijem”, poručio je Duterte posle zvanične posete Vijetnamu.

Takođe je naveo da su ga kritičari nazvali “rođakom” nacističkog lidera i dodao da ako je Nemačka imala Hitlera, onda će Filipini imati njega.

“Vi znate moje žrtve. Želeo bih da to budu svi kriminalci, da rešim problem svoje zemlje i sačuvam narednu generaciju od prokletstva”, istakao je filipinski lider.

Jevrejski lideri oštro su kritikovali izjavu predsednika Filipina, ocenivši da je nehumana i veoma uvredljiva. Takođe su zatražili od Dutertea da se izvini žrtvama Holokausta.

Duterte je tokom govora rekao i da Sjedinjene Države i Evropa mogu da ga nazivaju bilo kojim imenom, ali da on nikada nije bio licemeran poput njih, aludirajući na zemlje koje odbijaju da prime sirijske izbeglice.

“Zatvarate vrata. Zima je. Migranti beže sa Bliskog istoka. Puštate ih da trunu, a brinete o smrti jedne, dve ili tri hiljade”, rekao je predsednik Filipina.

Prema izveštajima, od kako je Duterte stupio na položaj predsednika 30. juna, ubijeno je više od tri hiljade ljudi zbog navodne upotrebe ili preporodaje droge.

XS
SM
MD
LG