Linkovi

Vujanović: CG najozbiljniji kandidat za NATO


Predsednik Crne Gore Filip Vujanović sa načelnicima generalštabova država Balkana (rtcg.me)
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović sa načelnicima generalštabova država Balkana (rtcg.me)

Crnogorski predsednik je ocijenio da je Crna Gora prepoznata kao pouzdan i kredibilan partner, faktor stabilnosti i najspremniji i najozbiljniji kandidat za članstvo u Alijansi.

Aktuelna ekonomska kriza izaziva nezadovoljstvo građana, čime se stvara plodno tlo za podgrijavanje vjerskog i nacionalnog ekstremizma, što može da ugrozi mir i stabilnost na ovim prostorima, kazao je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović. On je danas govorio na 9. Konferenciji načelnika generalštabova država Balkana, koja se održava u Budvi.

Vujanović je ocijenio da je Crna Gora u regionu, kao i u široj međunarodnoj zajednici, prepoznata kao pouzdan i kredibilan partner, faktor stabilnosti i najspremniji i najozbiljniji kandidat za članstvo u Alijansi.

On je na 9. Konferenciji načelnika generalštabova država Balkana, koja se održava u Budvi, rekao da je uspješno sprovođenje reformi u oblasti odbrane i bezbjednosti potvrđeno na prošlogodišnjem NATO Samitu u Velsu, kada je počeo intenzivirani i fokusirani dijalog sa Crnom Gorom.

"Ovakvu poruku sa Samita smo shvatili kao spremnost partnera da se za Crnu Goru obezbijedi model za poziv u članstvo prije narednog NATO samita. U cilju postizanja neophodnih NATO standarda, Crna Gora posvećeno radi na reformi bezbjednosnog sektora, jačanju podrške javnosti evroatlantskim integracijama, modernizaciji Vojske i vladavini prava. Vjerujem da će svojim članstvom u NATO-u Crna Gora doprinijeti stabilnosti regiona što bi za NATO savez trebalo da bude još jedan važan razlog podrške ovom članstvu", kazao je Vujanović.

Predsjednik Crne Gore smatra da ulazak u EU i NATO nije moguće ostvariti "bez afirmacije dobrosusjedskih odnosa i aktivne uloge Crne Gore u regionalnoj saradnji kroz uvažavanje i razumijevanje regionalnih vrijednosti i potreba.

“Svjesni činjenice da su resursi kojima raspolažemo ograničeni i da se u odbrani moramo osloniti na pomoć kako NATO članica, tako i svojih susjeda, Crna Gora aktivno učestvuje u regionalnim organizacijama i inicijativama kao što je i forum načelnika generalštabova balkanskih zemalja", rekao je Vujanović.

Bezbjednosni rizici savremenih država su, rekao je on, brojni i različiti "po svom obliku i intenzitetu. Njihove osnovne karakteristike su nepredvidivost, složenost i umanjenje značaja geografske udaljenosti zbog čega se mora globalno djelovati”.

“Savremena bezbjednost se bitno razlikuje od one u prošlosti. Bezbjednost države nije više usko vezana za bezbjednost njenih granica, niti za klasičnu povredu teritorijalnog integriteta. Prijetnje više nijesu isključivo vojnog karaktera, a neprijatelj može biti daleko od granica države", ocijenio je crnogorski predsjednik.

Naveo je da su posljednji događaji u Ukrajini, kao snažan geopolitički potres u Evropi, doveli do toga da se države van kolektivnog sistema odbrane osjećaju nedovoljno zaštićenim.

"Ovo je naročito izraženo na području Balkana, koji još nije pomirio sve svoje razilike. Aktuelna ekonomska kriza izaziva nezadovoljstvo građana, čime se stvara plodno tlo za podgrijavanje vjerskog i nacionalnog ekstremizma, što može da ugrozi mir i stabilnost na ovim prostorima”.

Zbog toga, intenzivna regionalna saradnja u oblasti odbrane, redovna komunikacija najodgovrnijih političkih i vojnih zvaničnika, kao i integrativni procesi zemalja regiona u EU i NATO osnovni su preduslovi da naš region zaštitimo od bilo kakvih oblika nestabilnosti", zaključio je Vujanović.

XS
SM
MD
LG