Linkovi

Novi sukobi i napadi NATO-a u Libiji


Studenti prolaze pored zgrade Univerziteta Fatih u Tripoliju, oštećene - kako tvrde libijski zvaničnici - tokom koalicionog vazdušnog napada

U Libiji je došlo do novih sukoba snaga odanih lideru Moameru Gadafiju i pobunjenika, ovog puta u gradu Nalutu na severozapadu zemlje.

Pobunjenici tvrde da je u današnjim obračunima stradalo najmanje osam ljudi.

U međuvremenu, NATO je optužbe libijske vlade da su ciljevi vazdušnih napada alijanse civili, okarakterisao kao "nečuvene". Na konferenciji za novinare uz Briselu, portparolka Oana Lungesku je Izjavila da su Gadafi i njegove snage ti koji "sistematski i brutalno napadaju" libijski narod.

Gadafi je juče uputio prkosnu audio poruku u kojoj se zarekao da će poraziti NATO, dok su avioni alijanse bombardovali ciljeve u prestonic Tripoliju. Libijska državna televizija javlja da je NATO-a i danas izveo vazdušne udare na prestonicu.

Takođe danas, Austrija je objavila da će i ona priznati opozicioni Prelazni nacionalni savet kao legitimnog predstavnika libijskog naroda. Ta grupa je već priznata od strane drugih država, među kojima su Italija, Francuska i Katar.

XS
SM
MD
LG