Linkovi

Manje kupaca ove praznične sezone


Tržni centri u Sjedinjenim Državama bili su manje posećeni tokom poslednjeg vikenda pred Božić u odnosu na isti period prošle godine, ali još ima nade za dobru prazničnu kupovnu sezonu.

Prema rezultatima firme "RetailNext", koja prati potrošačke navike Amerikanaca, broj onih koji su kupovali u prodavnicama pao je za između pet i sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovi podaci bi mogli da znače da prodavce u maloprodaji čeka teška godina, mada neki tvrde da praznična sezona kupovine još nije završena.

Uprkos velikim popustima i dužim radnim vremenom prodavnica, u nekim tržnim centrima redovi su bili kraći, a kupaca manje, u danima pred Božić.

“Nekoliko stvari se menja. Jedna je prelaz na internet kupovinu. A i ove godine imamo jedan vikend manje u prazničnoj sezoni nego prošle godine”, kaže Kris Kristofer, direktor za potrošačku ekonomiju u firmi “IHS Global Insight”.

Sve u svemu, Kristofer smatra da bi ova praznična sezona mogla da bude najslabija od 2009. godine.

Međutim predstavnici Nacionalne federacije prodavaca kažu da je još rano izvlačiti zaključke. Oni za sada ostaju pri svojoj proceni da će prodaja ove godine biti veća za 3,9 odsto u odnosu na prošlu, kaže portparolka federacije, Keti Granis.

“Naša predviđanja su zasnovana na ekonomskim očekivanjima. Smatramo da će ovo biti zdrava praznična sezona za prodavce”, kaže Granis.

Ta organizacija procenjuje da će prihod od prodaje u novembru i decembru biti više od 600 milijardi dolara. To obuhvata i 13 do 15 odsto više potrošača koji ove godine kupuju putem interneta.

Drugi predviđaju skok broja potrošača, koji kupuju u poslednji čas.

“Primećujemo porast prodaje u poslednjih nekoliko dana. Očigledno su to kupci kojima je hitno da nešto kupe”, kaže menadžer u prodavnici tehničke opreme "Best Buy".

Praznična sezona je odlučujuća za prodavce, s obzirom da zarada tokom ovog perioda iznosi čak 40 odsto godišnjeg profita svake prodavnice. Rezultati su važni, jer kako objašnjava Keti Granis, to pruža i uvid u sveopšte stanje nacionalne ekonomije.

“Samo potrošnja u maloprodaji čini blizu 70 odsto BDP-a, i znamo da nešto više od tri hiljade milijardi dolara, koje dolaze od maloprodaje, predstavljaju jedan od najvećih delova naše rastuće ekonomije”, objašnjava Granis.

U Sjedinjenim Državama ima više od tri i po miliona prodavnica u kojima je zaposleno više od 42 miliona Amerikanaca. Kako navodi Nacionalna federacija prodavaca – kako se kreće maloprodaja - tako se kreće čitava nacija.
XS
SM
MD
LG