Linkovi

Kontroverza oko neutrina


Laboratorija CERN u Ženevi
Laboratorija CERN u Ženevi

Naučnici u laboratoriji CERN, u Ženevi, nedavno su objavili da su registrovali subatomsku česticu zvanu neutrino koja se kretala brzinom većom od brzine svetlosti. To bi, ako bude potvrđeno, potkopalo jedan od osnovnih postulata fizike postavljenih u Ajnštajnovoj specijalnoj teoriji relativiteta iz 1905. godine. Neki američki naučnici dovode u pitanje najnovije otkriće.

Ajnštajnova specijalna teorija relativiteta čini osnov fizike, kaže fizičar Patrik Foks.

“Studiram je već godinama i koristim svakodnevno. U suštini sve se svodi na to da je fizika nezavisna od brzine kojom se krećete”, kaže Foks.

A to važi i za brzinu svetlosti.

“Brzinom svetlosti mogu da se kreću samo objekti koji nemaju masu”, dodaje Foks.

Naučnik Robert Planket kaže kako se smatra da čestice poput neutrina mogu da se kreću gotovo brzinom svetlosti, ali nikada brže od nje.

“Brzina svetlosti je apsolutna kosmička granica za sve čestice”, kaže Planket.

Ali naučnici u Evropi tvrde da su zabeležili neutrino koji je oborio taj rekord. Ako je to tačno, jednovekovna istraživanja biće okrenuta naglavce i naučnici će morati da prerade zakone u vezi sa masom i kretanjem. Ali Planket kaže da još nije ubeđen.

“Skepticizam je uvek prisutan kada se pojavi ovakva revolucionarna tvrdnja”, kaže Planket.

“Pre nego što odbacimo taj slavni princip moramo da sačekamo potvrdu ovog rezultata iz drugih izvora”, kaže Foks.

Jedan od mogućih izvora je eksperiment MINOS, u američkoj laboratoriji Fermi. Duboko pod zemljom naučnici ispaljuju neutrina ka dalekoj meti mereći njihovu brzinu.

“Moguće je da je MINOS jedan od najboljih načina da se to izmeri”, kaže fizičar Robert Planket.

Ali Planket dodaje da je greška lako moguća kada se meri nešto tako malo kao neutrino i da će MINOS, sa poboljšanjima, dati preciznije rezultate.

“Planiramo da modernizujemo opremu sistemom atomskih časovnika, sličnih onima u evropskom eksperimentu, kako bi merenja bila još preciznija od njihovih”, kaže Planket.

Ako MINOS potvrdi postojanje neutrina bržeg od svetlosti, teorijski fizičari kao Patrik Foks, moraće da smisle nove osnove budućih fizičkih istraživanja.

XS
SM
MD
LG