Linkovi

Novi život za bivše zatvorenice


Novi život za bivše zatvorenice
Novi život za bivše zatvorenice

Više od milion žena u Sjedinjenim Državama su u zatvorima, na uslovnom izdržavanju kazne ili pod nadzorom. Od toga trećina njih, zbog kršenja uslovne kazne ili novih prekršaja, ponovo završi u zatvoru. Ali to nije slučaj sa učesnicama programa grada Njujorka “College and Community Fellowship,” koji pomaže bivšim zatvorenicama da se obrazuju.

Bedford Hils je najveći zatvor za žene u saveznoj državi Njujork i jedini ženski zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem. Više od trećine tamošnjih zatvorenica je polu-pismeno, ali dok su na izdržavanju kazne omogućeno im je da zavrže srednju školu, pa čak i da steknu visoko obrazovanje.

Vivijen Nikson je, pre petnaest godina, zbog falsifikovanja čekova, boravila kratko u Bedford Hilsu pre nego što je prebačena u drugi zatvor na odsluženje kazne. Tada je čula da postoji obrazovni program za žene, kada izađu iz zatvora.

Uvek sam želela da se školujem i bila sam duboko razočarana da nisam završila koledž 'kada mi je bilo vreme'. Iznenadila sam se kada sam čula da postoji organizacija koja pomaže bivšim zatvorenicama da se obrazuju“.

Organizacija „College and Community Fellowship“ or CCF – osnovana je 2000.

Ono što je, po meni, nedostajalo, što je nedostajalo u svetu, jeste organizacija koja bi iskoristila preostale potencijale, očekivanja i snove bivših osuđenika. Koja bi smatrala normalnom želju da se nešto postigne…. Da ne morate da prihvatite bilo kakav posao… u restoranu brze hrane, posao hotelske spremačice ili čistača njujorških ulica. Da još uvek imate pravo na želje i ciljeve, a organizacija je tu da pomogne da to i ostvarite“.

Za razliku od većine programa, koji su fokusirani na pronalaženje posla i smeštaja, CCF pomaže bivšim zatvorenicama da nastave školovanje.

Vivian Nikson, danas vodi jedan od programa CCF-a. Pomaže bivšim prekršiocima zakona, poput Mie Sevidž u pronalaženju tutora, prijavljivanju na koledž, dobijanju finansijske pomoći… i da budu primljeni.

Za tren oka sam bila primljena na La Gvardiju i sada pohađam drugi semestar“, kaže bivša zatvorenica Mia Sevidž.

Neki učesnici programa, kao Selina Fulford, pohađaju postdiplomske studije.

Radim svoj drugi magistarski. Cilj mi je da se pridružim sestrama koje su na doktoratu, a i vanredni sam profesor na koleđžu Nju Rošel. Radim sa studentima kojima je potrebna pomoć”, navodi Selina Fulford, bivša zatvorenica.

Niksonova kaže da svih 270 studenata ima isti cilj: novi početak i zaboravljanje mrlja iz prošlosti.

Prihvatamo svakog ko nam dođe. Koristimo sve njihove potencijale da im vratimo veru u sebe”.

Niksonova veruje da zajednica ceni rad CCF-a, jer se njeni članovi više ne vraćaju u zatvore. Kako kaže, vrednost je u tome, što je bivšim osuđenicima omogućeno da ponovo imaju snove i planove za sebe i svoje potomstvo.


XS
SM
MD
LG