Linkovi

EU: Mogerini iznela plan za svoj mandat


Federika Mogerini, italijanska šefica diplomatije i buduća visoka predstavnica EU

Buduća visoka predstavnica EU, Federika Mogerini predstavila u ponedeljak uveče politiku rada Evropskog servisa za spoljne poslove za narednih pet godina mandata.

"Niko ne spori da treba da postoje nacionalne diplomatije evropskih država, ali to ne bi smjelo da škodi zajedničkom glasu tamo gdje je on potreban" - bio je ključni argument buduće visoke predstavnice EU, Federike Mogerini, tokom višesatnog predstavljanja politike rada njenog Evropskog servisa za spoljne poslove tokom pet godina mandata.

Buduća visoka predstavnica Evropske unije je istakla da je u evropskoj politici neizbježni fokus na Zapadni Balkan i procese u regionu koji još uvijek traže evropsku podršku.

"Prioritet broj jedan je BiH nakon izbora, kako bismo bili sigurni da će da napreduje, kako bismo našli načina da ta zemlja ide naprijed. Tu je, takodje, i dijalog izmedju Srbije i Kosova, dijalog koji se na tehničkom nivou dobro odvija. Čim se formira vlast u Prištini, moramo nastaviti i sa političkim dijalogom", poručila je Mogerini.

Tako je sinoć u Spoljno pilitičkom komitetu Evrpskog parlamenta na pitanja zastupnika odgovarala dobro pripremljena Mogerini. Pozitivno mišljenje buduća visoka predstavnica EU je iznijela i o CG, za Albaniju kaže da ima jedinstvenu šansu da primjeni reforme, dok kada je riječ o Makedoniji, insistira da se nadje politička volja da se konačno riješi pitanje imena te zemlje.

Inače, ona konstatuje kako unutar regiona nema dovoljno povezanosti.

"Lakše je iz jednog od glavnih gradova država regiona stići do Beča ili Frankfurta nego putovati iz jednog do drugog zapadnobalkanskog centra. Tu nema nikakve logike jer riječ je o istom regionu", zaključila je Mogerini.

Kada je riječ o susjedima, Mogerini kaže da je neophodno usmjeriti evropsku pažnju na Istok i to "u različitim oblicima", počev od pune podrške Ukrajini, njenoj bezbjednosti, reformama, političkom procesu, ekonomskim izazovima i energiji.

Mogerini je praktična - kada govori o Rusiji konstatuje - možda trenutno nije partner, ali jeste od strateške važnosti i prvi je susjed samoj Ukrajini. Ona obećava da će se odnosi sa Rusijom vratiti na sto i biti predmet analize tokom njenog mandata.

Opšte je mišljenje da je prezentacija plana rada gdje je Mogerini bila jedna od boljih tokom sesija koje su parlamentarci imali sa kandidatima za komesarske funkcije u novoj, Junkerovoj komisiji i ne očekuju se problemi prilkom skorog glasanja o njoj.

Hoce li Italijanka donijeti novi zamah još uvijek nejakoj zajedničkoj evropskoj diplomatiji - teže je pitanje.

XS
SM
MD
LG