Linkovi

Do 2020. pristup brzom internetu za 90 odsto Amerikanaca


Američka Federalna komisija za komunikacije danas je Kongresu predstavila novi plan kojim bi se tokom naredne decenije u Americi proširio pristup brzom internetu na 90 odsto Amerikanaca i povećala brzina protoka informacija kroz tzv. broadband mrežu. Agencija takođe reguliše međudržavnu i međunarodnu komunikaciju putem radija televizije, satelita i kablovske mreže.

Prema predloženom programu, 100 miliona američkih domaćinstava bi u narednih 10 godina trebalo da ima pristup broadband mreži, koja će biti barem 20 puta brža od prosečnog interneta koji se koristi danas.

U članku objavljenom u nedelju u dnevnom listu Vašington Post, predsednik Federalne komisije za komunikacije, Džulijus Džinakouski piše da bi širenje broadband mreže moglo da dovede do ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja obrazovnog i zdravstvenog sistema. On je dodao da Sjedinjene Države zaostaju za drugim zemljama po pristupu broadband mreži i dodao da bi vlada trebalo da se posveti formiranju mreža brzog interneta, koje će biti vodeće u svetu.

Očekuje se da će nova strategija pokrenuti nesuglasice između telekomunikacionih kompanija i televizijske industrije. Agencija predlaže da se televizijski emiteri odreknu dela ultrakratkotalasnog spektra i ustupe ga telekomunikacionim kompanijama koje bi ih koristile za mobilne uređaje. Televizijskim emiterima bi u tom slučaju bilo dozvoljeno da uzmu deo profita s aukcija na kojima bi se raspodelio slobodan ultrakratkotalasni spektar frekvencija.

Međutim, finansiranje ovog plana moglo bi takođe da predstavlja problem. Agencija navodi da bi za širenje broadband mreže iskoristila deo sredstava od postojećih 8 milijardi dolara, koliko je godišnje namenjeno za finansiranje telefonskih usluga u ruralnim područjima.

Federalna komisija za komunikacije je Kongresu predložila i da izdvoji 16 milijardi dolara za period od 10 godina za pravljenje nacionalne bežične internet mreže za policiju i druge hitne službe.

XS
SM
MD
LG