Linkovi

U Los Anđelosu otkriven lanac organizovanog kriminala, meksičkog narko-kartela


LA Fashion Industry-Cartel Ties
LA Fashion Industry-Cartel Ties

U Los Anđelosu je nedavno razbijen lanac organizovanog kriminala, meksičkog narko-kartela koji je modne kuće u tom američkom gradu koristio za pranje novca. U akciji u kojoj je učestvovalo oko 1000 agenata i policajaca uhapšeno je devet osoba, ali je to kako su najavili tamošnji zvaničnici tek početak.

Tri osobe su uhapšene, u elitnom modnom kvartu LA-a koje su radile u prodavnici robe za trudnice pod nazivom QT Maternity. Policija je saopštila da su vlasnik radnje i dvoje zaposlenih slali novac za otkup jednog otetog Amerikanca koga je držala narko-mafija, kartel Sinaloa. Novac je kanalisan preko 17 modnih biznisa, pre nego što je kidnapovani Amerikanac oslobođen.

Takođe je izdata i poternica za tri osobe koje se nalaze u Meksiku , a koje se dovode u vezu sa ovim slučajem.

Druge optužnice podignute su posle dve racije u modnim kućama za koje zvaničnici kažu da peru novac od droge, prodajom odeće. To se, kako je navedeno, smatra promenom pesosa na crnoj berzi.

U ovoj akciji zaplenjeno je više od 65 miliona dolara od čega je, samo na jednoj lokaciji u Los Anđelesu zaplenjeno najmanje 35 miliona dolara gotovine.

Tokom istrage, između ostalog, se pratilo kretanje torbi i kartonskih kutija punih novca, izjavila je sekretarka pravde Kalifornije Kamala Haris.

“Iako je sve izgledalo komplikovano, suština je bila jednostavna…Pratiti novac.”

Istraga je u toku I mogu se očekivati nova hapšenja onih koji sarađuju sa narko kartelima, rekao je Vilijam Bodner iz američke Agencije za suzbijanje narkotika.

Ovo je tek početak. Čuvari reda u Los AnđelEsu su vam za petama.”

Modna industrija u Los Anđelosu je biznis koji donosi profit od 18 milijardi dolara godišnje. Zvaničnici kažu da je ta unosna industrija atraktivna za narko dilere otkako je pre četiri godine meksička vlada pooštrila restrikcije na prebacivanje gotovine.

XS
SM
MD
LG