Linkovi

Izručenje "trgovca smrću" Americi


Apelacioni sud na Tajlandu doneo je odluku da bi navodni ruski krijumčar oružja Viktor But trebalo da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama. Ovom današnjom odlukom, ukinuta je presuda nižeg suda, koji je odbacio zahtev SAD.

Zvanični Vašington traži izručenje Buta zbog optužbi za ilegalnu trgovinu oružjem, i izrazio je zadovoljstvo odlukom tajlandskog suda. Portparol Državnog sekretarijata Pi Džej Krouli izjavio je da će SAD sada sarađivati sa Tajlandom u organizovanju izručenja, koje - prema odluci suda - treba da se obavi u roku od tri meseca.

But, čiji je nadimak "trgovac smrću“ uhapšen je 2008. godine na Tajlandu, pošto je optužen u Sjedinjenim Državama kao rezultat operacije koju su izveli američki tajni agenti. Oni tvrde da je But nudio na prodaju moderno oružje, uključujući projektile zemlja-vazduh, kolumbijskim pobunjenicima iz pokreta FARK.

Rusija je izrazila protivljenje povodom odluke suda i naglasila da će nastaviti da zahteva da se But vrati u zemlju.

Bron: But je čovek bez ikakve savesti

Jedan od ključnih organizatora lova na Viktora Buta, bio je Majkl Bron, bivši šef operacija američke Agencije za borbu protiv trgovine drogom, alkoholom i oružjem, koja je poznatija po skraćenici DEA. U ekskluzivnoj izjavi za naš program, Bron je objasnio važnost suđenja Butu, kojeg je nazvao jednim od tek nekolicine „stvarnih globalnih trgovaca oružjem“. Pored pristupa izvorima svih vrsta oružja, But je posedovao flotile aviona, transportera, pa čak i privatni aerodrom, naglašava Bron.

„Lično smatram da je Viktor But čovek bez ikakve savesti. Prodavao je smrtnonosno oružje apsolutno svakom ko je bio spreman da ga plati. Ne samo što je zarađivao na nabavci oružja, nego je naplaćivao ogromne svote za prebacivanje oružja s jednog na drugi kraj sveta. U američkoj optužnici, koja je podignuta protiv njega, navodi se da je hteo da naplati pet miliona dolara samo za dostavu naručenog oružja. To se oružje sastojalo od 100 ruskih raketa tipa zemlja-zemlja, za koje je nameravao da naplati više stotina miliona dolara. But je posedovao flotile aviona, održavao važne veze u mnogim zemljama i spremno snabdevao oružjem diktatore, šefove narko-kartela kao i terorističke organizacije, poput je al-Kaide. Pre terorističkih napada 11. septembra 2001, But je snabdevao kako Talibane tako i njihove neprijatelje u avganistanskom „severnom savezu“. To je primer koji najbolje pokazuje do koje mere je bio čovek bez ikakve savesti“.*

XS
SM
MD
LG