Linkovi

Postignut sporazum o pomoći Grčkoj


Nakon gotovo 13 sati vijećanja, ministri finansija euro-zone su postigli sporazum kako pomoći Atini.

Čini se, u posljednjem trenutku je rano jutros Grčka spašena od sigurnog bankrota - nakon gotovo 13 sati vijećanja, ministri finansija euro-zone su postigli sporazum kako pomoći Atini.

Bio je zaista posljednji trenutak kada je konačno, nakon tri kruga sastanaka i noći provedenih za pregovaračkim stolom, postignut sporazum o Grčkoj.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da je danas postignut praktični sporazum o narednoj isplati za Grčku. Dozvolite mi da kažem, nije samo riječ o novcu, riječ je o obećanju bolje budućnosti za grčki narod i cijeli euro-prostor", navodi predsjednik euro-grupe Žan-Klod Junker.

Sporazum, koji bi Grčkoj, koja već šestu godinu ide sve dublje u recesiju, trebalo omogućiti smanjenje duga sa 190 na 124 posto bruto-nacionalnog dohotka do 2020-te, podrazumjeva odgodu plaćanja posudjenog novca od 15, i kamata za 10 godina. Inače, dogovoreno je da se Atini za jedan posto smanje kamate za prvi dio kredita, dok bi naknadnu dobit po tom osnovu članice euro-zone vratile nazad u Grčku.

Uz ovo, planirano je da se vladi u Atini omogući da za 35 centi kupuje svaki euro duga, što bi joj sve zajedno, omogućilo da lakše diše i da bude sposobna da novim ulaganjima u ekonomiju i radna mjesta,, počne smanjivati nagomilani dug.

"Vidim to kao ključni trenutak kako bi se smanjio dug Grčke. Zajedno sa sturkturnim reformama, pomoćiće grčkoj ekonomiji da raste, da postane stabilna i snažna”, poručio je evropski komesar za finansije, Oli Ren.

"Ovo je pozitivna odluka - važna je zato što uklanja nesigurnost i nosi nove elemente, kao što je smanjenje kamata, dakle, riječ je o poziotivnoj odluci”, ocenio je grčki ministar finansija, Janis Sturnaras.

Očekuje se da ova odluka bude formalno potvrdjena od strane ministara finansija 13. decemba, nakon čega bi Grčka trebala dobiti obećanih 31,5 milijardi eura nove rate finansijske podrške.
XS
SM
MD
LG