Linkovi

Evropski saveznici podržali akciju Vašingtona u Siriji


Američka krstareća raketa
Američka krstareća raketa

Saveznici Vašingtona u Evropi pozdravili su američke raketne udare na sirijsku vojnu bazu. Američka akcija bila je odgovor na napad hemijskim oružjem na terirotiju pobunjenika – za šta Zapad okrivljuje sirijskog predsednika Bašara el Asada. Mnogi evropski visoki zvaničnici pozvali su da na dalje akcije protiv sirijskog režima - posredstvom Ujedinjenih nacija.

Glavni evropski saveznici podržali su akciju Vašingtona.

Trampova administracija je postupila ispravno I mi podržavamo akciju. Bili smo suočeni sa masovnim pokoljem skoro stotinu ljudi, uključujući I decu – I to gasom koji je upotrebio sirijski režim”, kaže Majkl Falon, ministar odbrane Velike Britanije.

I Nemačka je uputila reči podrške, koje je prenela kancelarka Angela Merkel.

Napad koji su izvele SAD je razuman, kada se uzmu u obzir dimenzije ratnih zločina, patnja nevinih ljudi I blokada u Ujedinjenim nacijama.”

Trampova administracija saopštila je da je udar na vazdušnu bazu Šajrat direktan odgovor na to što je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje na pobunjeničkoj teritoriji u pokrajini Idlib – gde je, prema izveštajima, poginulo više od 70-oro ljudi, među njima i mnogo dece. Damask je negirao da stoji iza napada.

Francuski predsednik, Fransoa Oland, takođe je ocenio da je odgovor Vašingtona bio proporcionalan.

Ovu operaciju smatram odgovorom, a nadalje taj odgovor mora biti međunarodni i u okviru Ujedinjenih nacija.”

Predsednik Tramp je prethodno odustao od zahteva da sirijski predsednik Bašar el Asad siđe s vlasti. I ovi sada nepredviđeni američki potezi izazivaju nervozu u delu Evrope.

Američka politika prema Siriji, posebno vojna intervencija, utiče na ključna pitanja za Evropu, uključujući i bezbednost, terorizam, pa i migracije. U ovom slučaju, ne vidim veliku eskalaciju američke intevencije”, ocenjuje Džonatan Vud iz organizacije "Control Risks".

Ali raketni udari na predsednika Asada – čiji je saveznik Moskva, sigurno će uticati na ionako krhke rusko-američke odnose I situaciju u Ukrajini.

Ne bi trebalo da nas iznenadi ako vidimo da Rusija intenzivira vojne vežbe u tom regionu – a sigurno će pokazati šta ima i zveckati oružjem po severoistočnoj Evropi. Ali, suštinski, ne verujem da će promeniti trenutnu situaciju u Evropi”, smatra Vud.

Analitičari kažu da američki saveznici čekaju da vide da li je ovo samo izolovan napad, ili će SAD pokrenuti opsežniju vojnu akciju protiv sirijskog režima.

XS
SM
MD
LG