Linkovi

EP protiv bezviznog režima za Tursku


Evropski parlament je, odbijanjem da da zeleno svjetlo za bezvizni režim Ankari, doveo u pitanje ispunjenje ranije postignutog dogovora da će Turci ovoga ljeta bez viza putovati prostorom Šengena. Razlozi takvoj odluci su, prema parlamentarcima, jasni - nisu ispunjeni svi preduslovi, posebno onaj o promjeni turskog anti-terorističkog zakona.

"Savršeno nam je jasno da država koja je meta napada terorista želi da se zaštiti od toga i različite mjere, mjere javnog reda, policije i tajnih službi su neophodne. Medjutim, problem je u tome sto je naš utisak da je primjena tog zakona toliko široka da vjerujemo da neke mjere nisu usmjerene na borbu protiv terorizma već na slobodu govora, slobodu medija. I to je bilo uzrok veoma kontroverznoj raspravi EP. Nema razloga da to krijemo, takva je današnja klima ovdje. Moj je stav zato da moramo do u detalje razgovarati sa turskom stranom o, po nama, neophodnim promjenama u spornom zakonu", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

"Možemo na tome raditi, možemo razgovarati o novom razvoju stvari, ali pod ovim okolnostima, kada je viš eod 450 službenika bezbjednosti ubijeno u Turskoj od strane PKK terorista, uz samoubilačke bombaške napade gdje su mnogi izgubili živote, promjena anti-terorističkog zakona je potpuno nemoguća, a uz to vjerujemo da je naš zakon u saglasnosti sa evrpskim standardima", naglasio je turski ministar za evropska pitanja, Volkan Bozkir.

Iako nije zvanično potvrdjeno, davanje bezviznog režima Turskoj je sa juna pomjereno na oktobar ove godine, i to u slučaju da Turska u medjuvremenu promijeni sporni zakon. Ukoliko se to ne desi i ne bude odobren bezvizni režim, turska strana je više puta naglasila da će odustati od cijelog sporazuma sa EU o rješavanju migrantske krize.

Uz evropske milijarde, ubrzane pregovore o članstvu, bezvizni režim je bio jedna od tačaka oko koje su se lideri dvije strane složili i obećali njihovo ispunjenje. U ovoj novoj situaciji je teško predvidjeti dalji razvoj dogadjanja sem bojazni da bi posljedice otkazivanja sporazuma o migrantima mogle biti dublje i opasnije nego što se to ovog trentka da naslutiti.

XS
SM
MD
LG