Linkovi

Evropski parlament o Danu žena i (ne)jednakosti


Protest na Dan žena u Kopenhagenu u Danskoj, 8. mart 2017.

U Evropskom parlamentu danas je obilježen Dan žena, ali ovaj put u svjetlu nedavnog incidenta koji se dogodio upravo tu, gdje osnovne ljudske vrijednosti, poput jednakosti polova, moraju imati najčvršće uporište. Ovdje priznaju i upozoravaju da se za ljudske slobode treba svakodnevno boriti, počev od svoga vlastitog dvorišta.

Evropski parlament, dom demokratije koji bi prvi trebao da bude zaštitnik jednakosti polova, bio je prije nekoliko dana mjesto gdje je zabilježena ova scena kada je reč preuzeo parlamentarac, poljski desni radikal Januš Korvin-Mike.

"Naravno, žene moraju manje da zaradjuju od muškaraca. Jer one su slabije, sitnije i manje inteligentne, one moraju manje da zaradjuju", rekao je on.

Članica Evropskog parlamenta iz Španije, Garcia Peres na to je odgovorila:

"Dragi parlamentarče, po Vašem mišljenju, ja ne bih trebala da imam pravo da sjedim ovdje kao članica EP. I znam da vas to boli da žene sjede ovdje i predstavljaju evropske gradjane isto kao Vi. Ja sam ovdje da branim evropske žene od muškaraca kao što ste Vi."

Zbog ovoga današnje obilježavanje Dana žena u EP nije tek svečanost gdje se ženama čestita i upućuju fraze o jednakosti, već je to bila prilika da se pogleda i u vlastito dvorište.

"Prije par dana je član Parlamenta na neprihvatljiv način govorio o pitanju jednakosti polova. Uvrijedio je sve žene i povrijedio osnovne vrijednosti. Neću tolerisati takvo ponašanje tim prije što se desilo u ovoj kući gdje se mora govoriti sa poštovanjem i predstavljati evropski gradjani. Otvorio sam istragu o ovome i postaraću se da kazna bude u nivou ozbiljnosti nanijete uvrede", poručio je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

I to bi mogao da bude najbolji način obilježavanja Dana žena, boreći se za jednakost koja, očito, ni u EU još uvijek nije postignuta, posebno kada je riječ o starijim ženama i samohranim majkama, tvrdi evropska komesarka za jednakost polova Vera Jurova.

"Moramo da ozbiljno radimo za ove žene u Evropi. Za mene, činjenica da starije žene manje zaradjuju je sramna nagrada kojom naše društvo njih nagradjuje za dugogodišnji rad i brigu o porodici. Moramo sve učiniti da to promijenimo", rekla je Jurova.

Autor, aktivistkinja, naučna savjetnica i majka, dr Vandana Šiva je istakla:

"Mi pretpostavljamo da neko drugi daje snagu, snagu koja dominira. Ali postoji i snaga u svom kreativnom nenasilnom obliku. To je ženska snaga. Mi imamo riječ za to u mojoj civilizaciji: Šakti. Šakti je snaga Univerzuma, snaga žene."

XS
SM
MD
LG