Linkovi

Mogerini: Zajedno suočeni sa teškim vremenima


Šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini

U prvoj reakciji na seriju terorističkih napada, od Turske do Berlina, u Briselu, nakon šoka, najavljuju nove mjere bezbjednosti širom Evrope. Slično se desilo nakon terorističkih napada u Parizu i Briselu gdje su vanredno stanje i vojska na ulicama trebali obezbijediti spokojan život što se, na žalost, nije desilo...

Na najnoviju seriju terorističkih napada širom Evrope i u Turskoj odgovorili su odmah svi evropski zvaničnici osudom i porukama da stah i teror ne smiju zavladati kontinetom i svijetom. Vijest o napadima je zatekla Visoku predstavnicu EU, Federiku Mogerini, u Kairu:

"Ovo su posebno tužna vremena za naš region - nakon jučerašnjeg terorističkog napada u Berlinu, vema tužna epizoda ubistva ruskog ambasadora u Ankari, nedugo prije toga napad u Jordanu a potom i u Kairu. Ovo nam govori da se svi zajedno suočavamo sa veoma teškim i izazovnim vremenima za našu zajedničku bezbjednost.”

Od napad u Parizu i Briselu, u evropskim institucijama se vodi debata o tome šta treba učiniti kako bi se preduprijedili slični napadi i vratilo povjerenje Evropljana u one koji bi trebali da se brinu o njihovoj bezbjednosti. Za sada, jedini rezultat su nacionalne mjere poput vanrednog stanja u Francuskoj, koje je ponovo produženo za šest mjeseci i mjere ponovne usostave kontrole na granicama unutar Šengena, mjere koje se više puta produžavaju...i novi teroristički napadi. Zato, sa vjerovatnim osjećajem da, očigledno, nije dovoljno učinjeno na bezbednosti Evropljana, danas u EK najavljuju:

"Sutra će Evropska komisija da objavi Proglas o napretku koji se tiče bezbjednosne Unije. Upravo zbog ukupne situacije, dogovoreno je da se mjesečno izvještava o napretku načinjenom na tom polju. Dio posla je i na državama članicama i Evropskom parlamentu koji treba da prihavte te prijedloge i unaprijede ukupn bezbjednost. U skladu sa nvim okolnostima, sutra ćemo objaviti i novo gledište Komisije", kaže portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva.

Brojni kritičari dosadašnjih poteza Brisela, medju kojima su najglasniji evropski parlamentarci, uporno ukazuju da, i pored obećanja, bezbjednosne službe evropskih drzava još uvijek ne razmjenjuju sve podatke koji bi mogli pomoći u zaustavljanju planova terorista i razbijanju njihovih mreža u Evropi, da je koordincija na nivou Unije još uvijek nedovoljna i slaba, uz strah da će najočitija reakcija na ponovljene terorističke napade biti novo jačanje ionako zabrinjavajuće jake desnice širom Evrope.

XS
SM
MD
LG