Linkovi

EU: Sporazum ključni uspeh


Sporazum Beograda i Prištine, kako je ocenjeno danas, svetla je tačka delovanja Evropskog servisa za spoljne poslove

Današnja godišnja konferencija Evropskog servisa za spoljne poslove bila je prilika za sumranje postignutog na polju evropske diplomatije. Kako je rečeno, jedan od ključnih uspjeha ove službe je bilo postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

Evropljanima zaista nije bilo lako da uspostave diplomatsku službu koja je svojevremeno dočekana sa skepsom izvana ali i unutar EU. Niko ni danas, tri godine od njenog uspostavljanja, ne tvrdi da je ostvarila sve željene ciljeve, ali je kod ostatka svijeta i država članica počela ostavljati utisak da se stvara zajednički evropski stav o globalnim pitanjima- sigurnosti, razvoju, globalnim odnosima gdje EU nastoji da se oslobodi uloge trgovinskog džina, a diiplomatskog patuljka.

Izazova ne manjka. Svaki dan se otvaraju novi, a stari dobijaju na ozbiljnosti- od Bliskog istoka, Egipta, Sirije, Irana, odnosa sa Rusijom, Kinom i trećim svijetom, do uspostavljanja poštenog balansa sa američkim saveznikom. Izazovi se umnožavaju, a svijetla tačka djelovanja Servisa i njegove prve dame, baronese Ešton je aprilski spporazum Beograda i Prištine.

"Sporazum, istorijski sporazum koji je naša Visoka predstavnica postigla izmedju Beograda i Prištine je deblokirao proces evropskih integracija za Srbiju, doveo Kosovo bliže EU, te odnose Beograda i Prištine postavio na put normalizacije. Ovaj duh se mora održati- putovao sam u oba grada odmah nakon važne odluke junskog zasjedanja Savjeta, kako bih na najvišem nivou prenio političku poruku. Dobrodošlica kavu sam doživio nije ostavila sumnje da je poruka primljena sa pažnjom i uvažavanjem. Stranica je okrenuta i , nadati se, donijeće pozitivnu dinamiku i u ostatku regiona", kazao je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.
XS
SM
MD
LG