Linkovi

Ešton za rešenje u okviru UN


Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton

U Evropskoj komisiji danas je potvrdjena podrška visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, rešavanju pitanja Sirije pod okriljem Ujedinjenih nacija

Takođe je poručeno da države, uključujući i članice EU, imaju pravo na vlastito razmišljanje o tome.

Nakon što su se juče jasno oglasili ambasadori NATO u Briselu i generalnio sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen:

"Sirijski režim u svojim skladištima drži hemijsko oružje. Informacije različitih izvora ukazuju da je sirijski režim odgovoran za upotrebu hemijskog oružja u tim napadima. Riječ je o jasnom kršenju medjunarodnih normi i prakse- svaka upotreba ovakvog oružja je neprihvatljiva i ne može proći bez odgovora."

Te predsjedavajući Spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta, Elmar Brok:

"Neprihvatljiva je upotreba oružja za masovno uništavanje, kao što je bio nedavno slučaj. Riječ je zaista o crvenim linijama koje za medjunarodnu zajednicu nisu prihvatljive."

Danas je iz kabineta visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, poručeno da se uloga Savjeta bezbjednosti iznimno cijeni, ali...

"Uloga Savjeta bezbjednosti je da osigura medjunarodni mir i riječ je o veoma važnoj ulozi. Ali to ne spriječava nikoga da ozbiljno razmišlja o tome šta je potrebno učiniti", saopštio je portparol Visoke predstavnice, Sebastijan Brabant.

Ovo je izrečeno kao odgovor na svojevrsne kritike koje su se danas čule u Briselu zbog činjenice da Visoka predstavnica nije smatrala za shodno da, poput NATO ili Parlamenta, okupi ministre spoljnih poslova kako bi se utvrdio zajednički, evropski stav o prilikama u Siriji.
XS
SM
MD
LG