Linkovi

EU preispituje pomoć Egiptu


Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg (L) rukuje se sa nemačkim kolegom Gvidom Vesterveleom uoči današnjeg sastanka ministara EU u Briselu

Ministri EU odlučili da uskrate izvozne dozvole za proizvode koji bi mogli da budu upotrebljeni za represiju u Egiptu i da ponovo razmotre ukupnu podršku u oblasti bezbednosti

Dramatična situacija u Egiptu je navela evropske ministre spoljnih poslova da prekinu ljetnji odmor i okupe se danas u Briselu. Zaključak današnjeg vanrednog skupa je da se ne smije uskratiti pomoć egipatskom narodu i pokušajima da se situacija riješi demokratskim putem, dok je pod znakom pitanja svaka druga podrška evropskih država zvaničnom Kairu.

Nemiri u Egiptu i sve komplikovanija politička situacija doveli su Evropljane u nezavidnu poziciju. Egipat je njiohov najznačajniji blisko-istočni partner i u obostranom interesu je njegova stabilnost. Sa druge strane, posljjednji nemiri blijede granicu izmedju dobrih i loših momaka u toj zemlji, što zvanični Brisel prisiljava da osudjuje i jedne i druge.

"Nismo na strani jedne političke grupe u Egiptu- na strani smo onih koji zaista žele demokratiju, koji rade na mirnom rješenju. To su snage u egipatskom društvu koje želimo ohrabriti i podržati", poručio je njemački šef diplomatije Gvido Vestervele.

S tim u skladu, danas je odlučeno da se nastavi podrška civilnom društvu, da se i dalje finansira takozvani socio-ekonomski sektor Egipta, dok su evropske države stava da se, za sada, uskraćuju izvozne dozvole za one proizvode koji bi mogli biti upotrebljeni za unutrašnje nasilje. Takodje, biće razmotrena ukupna podrška EU Egiptu na polju sigurnosti.

"Osudjujemo neprimjerenu upotrebu sile sigurnosnih snaga, ali takodje osudjujemo i akte nasilja onih koji su protiv vlasti i koji napadaju crkve, bolnice. Takve akcije neće privućio podršku Muslimanskom bratstvu nigdje u svijetu", naglasio je britanski ministar inostranih poslova Vilijam Hejg.

"Egipat je naš ključni patrner, spremni smo da pomognemo egipatskom narodu da krene naprijed prema stabilnosti, demokratiji i prosperitetu. Spremni smo da podržimo politički dfijalog koji će uključiti sve strane", rekla je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton.

Evropska finansijska pomoć Egiptu u protekle tri godine iznosi oko 450 milona eura, gdje se najmanje odvajalo za direktnu podršku vladi. Ona je od Brisela ove godine dobila 16 miliona, dok su Evropljani najviše novca dali za popravak sanitarne mreže, metro u Kairu i, naravno, podršku jačanju demokratskog društva u toj zemlji. Pažljivo usmjerena podrška se nastavlja, kao i pažljivo osmatranje ukupnih prilika.
XS
SM
MD
LG