Linkovi

EK: Referendum bez pravnog osnova


Predsednik RS Milorad Dodik proslavlja rezultat referenduma

Juče održani referendum u RS ne može promijeniti obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH i kao takav je bez pravnog osnova, poručeno je danas iz Evropske komisije. Treba se uzdržati od koraka koji bi pogoršali situaciju i fokusirati na neophodne reforme, insistiraju iz EU...

Od prvog pominjanja mogućnosti da se u RS održi referendum do sada, kada je on i održan, evropski zvaničnici uporno ponavljaju stav - moraju se poštovati insititucije države, ustav i zakoni - u tom tonu su bile i poruke sa više evropskih adresa koje su pred referendum pozivale da se sva otvorena pitanja rješavaju unutar legalnih instimtucija i zakona. Nakon referenduma, iz Evropske komisije ponavljaju stav Unije:

"Jučerasnji referendum je bez pravnog osnova jer ga je Ustavni sud BiH suspendovao i odrzani referendum ne moze promijeniti obavezujuću odluku Suda, saopsteno u EK....zato ohrabrujemo bh institucije da riješe pitanje Dana RS, da uspostave zakonske procese u okviru ustavnog okva i putem konstruktivnog dijaloga”, kaže portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić.

Referendumom nisu riješena ključna pitanja socio-ekonomskih reformi, boljeg života gradjana i napredovanja zemlje na evropskom putu. Zato sada, nakon referenduma, Evropljani upozoravaju...

"Vazno je da se sve strane uzdrže od akcija koje bi mogle da eskaliraju situaciju i da BiH nastavi sa fokusom na reforme koje su neophodne kako bi odgovorila socijalnim i ekonomskim izazovima sa kojima se država suocava i što će BiH pokrenuti naprijed na njenom evropskom putu", kaže Kocijančić.

U EU se podsjeća da je BiH nedavno dobila zeleno svjetlo za početak kandidatskog procesa, što je svojevrsno priznanje dosadašnjem trudu uloženom u reforme i ispunjenju preduslova da bi aplikacija zemlje za punopravno članstvo dobila potreban kredibilitet. Njihova poruka je jednostavna- okrenite se reformama a pitanje Dana RS ostavite institucijama i konstruktivnom dijalogu..."

XS
SM
MD
LG