Linkovi

Postignut sporazum o otvaranju poglavlja 23


Evropski komesar za proširenje Johanes Han

Evropska komisija saopštila je da su uklonjene prepreke otvaranju poglavlja 23 pregovora sa Srbijom. Od Beograda se neće tražiti ukidanje sporne univerzalne jurisdikcije, uz uslov da se taj zakon ne koristi na diskriminatoran način prema Hrvatskoj.

Komesar za pregovore o proširenju, Johanes Han, saoštio kako je konačno postignut sporazum o otvaranju poglavlja 23 pregovora sa Srbijom do kraja juna:

"Mogu vam reći da smo prošle noći našli rješenje i to bi se sada trebalo i primjeniti. Očekujem da će se formalna odluka o ovome donijeti naredne sedmice. Hrvatska je imala neke nedumice, neke od njih smo bili u stanju da otklonimo već prije par sedmica, zatim smo imali pitanje univerzalne jurisdikcije a i za to smo našli rješenje koje bi, vjerujem, trebalo da bude svima prihvatljivo".

A rješenje bi trebalo da bude sadržano u stavu da Hrvatska neće od Srbije tražiti ukidanje spornog zakona, ali isto tako, da Srbija univerzalnu jurisdikciju neće koristiti na " diskriminatoran način" prema Hrvatskoj.

Evropska komisija bi trebala da nadgleda primjenu tog zakona, a konačno zeleno svjetlo za nastavak pregovaračkog procesa Beograda sa Briselom trebali bi da donesu stalni predstavnici evropskih članica na sastanku u srijedu naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG