Linkovi

Luksemburg i Junker pod pritiskom


Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije (arhivski snimak)
Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije (arhivski snimak)

Dok je Luksemburg optužen da je pravio sporazum o izbegavanju plaćanja poreza sa velikim svetskim kompanijama, doveden je u pitanje kredibilitet Žana-Kloda Junkera, bivšeg premijera te zemlje i predsednika EK.

Ovih dana nova Evropska komisija, a posebno njen predsednik Žan-Klod Junker, izloženi su ozbiljnom pritisku da odgovore na optužbe da li je Luksemburg, čiji je Junker bio premijer 19 godina, sa najvećim svetskim kompanijama napravio sporazum o izbegavanju plaćanja poreza.

Komisija obećava nepristrasnu i ozbiljnu istragu, dok se zbog ovog, kao i zbog svadje sa italijanskim i britanskim premijerom, javljaju pitanja o kredibilitetu novog predsednika evropske vlade.

Treba priznati - u Komisiji već neko vrijeme od Luksemburga traže dokumentaciju o sporazumima sačinjenim sa brojnim krupnim kompanijama i tvrde da to niti je usamljen, niti toliko neobičan slučaj.

Ipak, kako je moguće da su u vrijeme premijerskog posla g. Junkera u Luksemburgu, čak 343 svjetske kompanije napravile sa vojvodstvom takav sporazum da su na ime poreza plaćale manje od 1 posto prihoda, a često ni toliko? I sve to dolazi u vrijeme kada širom Unije porezi običnim smrtnicima rastu, a od njih se očekuje da još više stežu kajis, dok se bogati nekontrolisano i van zakona još više bogate?

Da bi se što više distancirao od toga, Junker imenuje komesarku za konkurenciju, Vestager da pokrene istragu...

"Predsjednik se neće miješati u to jer i nema mjesta njegovom miješanju", objasnio je glasnogovornik Evropske komisije, Margaritis Šinas.

Hoće li istraga utvrditi Junckerovu ulogu u izbjegavanju plaćanja poreza? Iako se radi o milijardama eura koje su ostale u džepovima kompanija, već sada se tvrdi – sa luksemburške strane nije bilo kriminala, za eventualne propuste treba kriviti same kompanije.

"Luksemburški zakoni su u saglasnosti sa medjuna rodnim sporazumima, mi želimo takvu situaciju gdje kompanije uredno plaćaju porez i za to nam treba medjunarodna akcija", ističe ministar finansija Luksemburga, Pjer Gramenja.

I tu se problemi ne zaustavljaju - italijanski premijer prijeti da će otkriti sve tajne rastrošnosti Brisela jer, kako kaže, Komisija dijeleći packe ne poštuje njegovu zemlju, dok Britanci, koji nikada nisu podržavali Junkerovu kandidaturu za predsjednika pokazuju zube obećanjem da neće platiti traženih više od dvije milijarde eura u evropsku kasu. Prijetnja je shvaćena ozbiljno - Brisel im je danas prepolovio fakturu uz mogućnost da i tu svotu plate u dvije rate.

Pitanje je da li će ova mjera biti upisana u pluseve ili minuse Komisije i samog Junkera, ali, sudeći barem prema social-demokratima EP, Junker je do sada pokazao samo nedostatak kredibiliteta kao predsjednik evropske izvršne vlasti. Ukoliko želi uspjeh sebi, Komisiji i Uniji, od sada će pitanje vlastitog i kredibiliteta institucije koju vodi, morati da bude u vrhu predsjednikove agende.

XS
SM
MD
LG