Linkovi

Milioni Evropljana bez bankovnih računa


Evropske komisije poručila da Evropljanima mora biti dopušteno otvaranje računa u bankama i u situaciji da žive u drugoj državi.

Čak i danas, u vrijeme opšte digitalizacije i internet bankarstva, gotovo 60 miliona Evropljana nema otvoren bankovni račun- ne zato što to ne žele već zato što ili nemaju dovoljno informacija o tome, ili zbog različitih procedura i tarifa u pojedinim evropskim državama, iz straha da im se ne desi sudbina zamrznutih kiparskih uloga li, jednostavno, jer su iz različitih razloga odbijeni od strane bankarskih ustanova.

Bez obzira na navedene razloge, gotovo nezamislivo zvuči podatak Evropske komisije da gotovo svaki deveti Evropljanin nema bankovni račun. Još ponajmanje je za evropsku vladu nezamislivo da je veliki broj gradjana Unije odbijeno kada su tražili otvaranje računa u bankama.

Vraćeni su nazad sa objašnjenima poput: nemate dovoljno prihoda ili niste naš državljanin i slično. Takvo nešto je nedopustivo, poručuju iz Evropske komisije, tražeći od država članica da, svaka za sebe, olakša Evropljanima život u vrijeme kada se gotovo sve novčane transakcije vrše preko računa- od restorana do plaćanja stanarine, struje, vode...

"Pedeset devet miliona Evropljana u ovom trenutku nema bankovni račun. Polovina od njih bi ga željela imati, a dva i po miliona njih je odbijeno kada su tražili da otvore račun u banci. Razlog- ili ih banka smatra nesolventnima ili zato što su studenti, a takvo nešto nije normalno. Takva situacija je neprihvatljiva i mora se mjenjati", poručio je član Evropske komisije zadužen za unutrašnje tržište i usluge, Mišel Barnije.

Direktiva Evropske komisije je jasna: Evropljanima mora biti dopušteno otvaranje računa u bankama i u situaciji da žive u drugoj državi. Ta mogućnost mora biti otvorena svim Evropljanima, bez obzira na njihovo finansijsko stanje. Jednostavno banka više nema argumenata da odbije zahtjev za otvaranjem racuna za osnovne potrebe- računa preko kojega bi gradjanin dobijao platu, penziju, plaćao račune... Jednostavno, gradjani moraju imati otvoren pristup takvoj vrsti usluge.

Uz ovo, teško ili gotovo nikako se prije odluke o otvaranju računa može saznati koliko će to koštati, jer u ukupnoj računici, banke će, zavisno od vlastite politike i cjenovnika, naplatiti i najjednostavniju uslugu, kao što uvijek i čine. Sada bi se stvari trebale mijenjati. Direktiva Evropske komisije nalaže državama člaicama da se na odgovarajući način osiguraju informacije za gradjane o uporednim cjenama bankarskih usloga i servisa.

"Sada postoji i obaveza da se svakom onom ko otvara račun u banci mora uručiti dokumenat sa listom cijena za 20 osnovnih bankarskih usluga", naveo je član Evropske komimsije zadužen za zaštitu potrošača, Tonio Borg.

Vjeruje se da je posljednji potez Evropske komisije povučen sa ciljem da se vrati povjerenje Evropljana- kako u banke, tako i u samu Evropsku komisiju, posebno nakon što su se iz zgrade reko puta, Evropskog vijeća, nedavno čule najave da bi kiparski model zamrzavanje bankarskih uloga i uzimanje njihovog procenta za potrebe države mogao postati pravilo i za ostatak Unije. Takva mogućnost je hitno demantovana, ali, strah običnih ljudi od nepredvidih, kriznih odluka države i banaka je ostao.
XS
SM
MD
LG