Linkovi

Trinaestogodišnjak osvojio Mont Everest


Amerikanac Džordan Romero, star svega 13 godina, postao je najmlađi čovek u istoriji koji je osvojio najviši vrh sveta Mont Everest. Tinejdžer iz Kalifornije danas je stigao do najvišeg vrha Himalaja na nadmorskoj od 8.848 metara i tako nadmašio dosadašnjeg rekordera, 16-godišnjeg Nepalca Tembu Tšerija.

Pošto Nepal ne dozvoljava da u ekspediciji na Mont Everest učestvuje bilo ko mlađi od 16 godina zbog opasnosti koju penjanje na taj vrh predstavlja, Romero i njegov tim, u kome su bili njegov otac i maćeha, popeo se na najviši vrh sveta s kineske strane planinskog lanca. Na internet stranici koja dokumentuje putovanje 13-godišnjeg Amerikanca navodi se da je Romero bio "neopisivo srećan" kada se putem satelitskog telefona javio s Mont Everesta.

Sada mu je preostalo samo da osvoji Vinson Masif na Antarktiku, kako bi upotpunio svoju kolekciju najviših vrhova na svih sedam kontinenata. U planinarskoj ekspediciji u okviru koje je Mont Everest osvojio mladi Džordan Romero, nalazio se i neplaski šerpas po imenu Apa, koji je srušio svoj lični svetski rekord osvojivši najviši vrh sveta - 20. put.

XS
SM
MD
LG