Linkovi

EU: Pomoć poljoprivrednicima zbog ešerihije


Kornelija Projfer-Storks, senatorka Hamburga za zdravstvo i zaštitu potrošača

Komesar Evropske unije za poljoprivredu, Dačijan Siolos, preporučio je izdvajanje paketa pomoći poljoprivrednicima u vrednosti od 220 miliona dolara, da bi nadoknadili deo gubitaka od neprodatog povrća tokom krize koju je izazvala zaraza enterohemoragičnom ešerihijom koli.

Ministri poljoprivrede država Evropske unije, danas su u Luksemburgu razgovarali o krizi i njenom ekonomskom uticaju. Od početka krize, evropski poljoprivrednici nisu u stanju da prodaju svoje povrće zbog sve većeg straha potrošača. Rusija je potpuno zabranila uvoz povrća iz Evropske unije.

„Od ključnog značaja je da nacionalne vlasti ne žure u davanju informacija o izvoru infekcije koji nije potvrđen bakteriološkom analizom, jer to širi neopravdan strah među stanovništvom širom Evrope i stvara probleme našim proizvođačima hrane koji prodaju svoje proizvode unutar i izvan Evropske unije“, kaže Džon Dali, komesar EU za zdravstvo i potrošnju.

Od izbijanja zaraze, 22 osobe su preminule, a obolelo je više od 2400 ljudi.
Izvor zaraze ešerihijom koli u Nemačkoj, i dalje je misterija, a nadležni su juče isključili klice pasulja sa farme organske hrane na severu Nemačke. Nemački zdravstveni stručnjaci se pravdaju zbog upozorenja protiv upotrebe krastavaca iz Španije.

„Ovde u Hamburgu, u trenutku kada smo izdali upozorenje na španske krastavce i povukli ih iz prodaje, situacija je bila drugačija. U dva laboratorijska testa, imali smo pozitivne rezultate na ešerihiju koli, koje je dva puta potvrdila vladina laboratorija i laboratorija Evropske unije, tako da se tu nije radilo o procesu razmatranja, nego o imperativu“, kaže Kornelija Projfer-Storks, senatorka Hamburga za zdravstvo i zaštitu potrošača.

Ova zaraza ešerihijom koli je najsmrtonosnija u modernoj eri. Gotovo sve žrtve su Nemci. Još jedanaest evropskih zemalja i Sjedinjene Države, takođe su prijavile slučajeve zaraze, ali se ističe da je većina obolelih boravila u severnoj Nemačkoj. Simptomi ešerihije koli mogu da obuhvate grčeve u stomaku, dijareju, groznicu, povraćanje i druge komplikacije opasne po život.

XS
SM
MD
LG