Linkovi

EP osudio Šešelja, kritikovao Beograd


Evropski parlament
Evropski parlament

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojoj se osuđuje govor mržnje haškog optuženika Vojislava Šešelja, ali i kritikuju vlasti u Beogradu što se nisu ogradile od njegovih istupa

Rezolucija Evropskog parlamenta o optuženom za ratne zločine, Vojislavu Šešelju, usvojena je danas na plenarnoj sjednici u Strazburu. Rezolucija oštro osudjuje njegov govor mržnje, ali i kritikuje zvanični Beograd zašto se nije ogradio od Šešeljevih provokativnih javnih aktivnosti koje"'obnavljaju rane rata i zločina počinjenih 90-tih".

Poruka je to i vlastima u Beograda se ograde od javnih istupa optuženog ratnog zločinca, umjesto sadašnje šutnje.

"Mi smo pozvali srpske vlasti da reaguju i jasno se distanciraju od ponašanja i retorike optuženog za ratne zločine. To je bitno i zbog evropskog puta Srbije, zemlje koja je kandidat i želi otvoriti pregovore o pristupanju. Hoćemo da imamo jasnu sliku o tome da se u Srbiji prepoznaje šta su to evropske vrijednosti i na koji način se moze ići prema Briselu. U tom pogledu ova rezolucija je bitna jer je vrlo jasna prema Haškom sudu, koji, da bi vratio vjerodostojnost, mora preispitati okolnosti puštanja na privremenu slobodu optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja jer je on svojim ponašanjem prekršio dva uslova koja su mu bila postavljena. Početkom devedesetih mnogi su šutjeli kada je došlo do agresije na Hrvatsku i BiH. Ovakvim pojavama treba vrlo jasno na početku reći ne", poručio je pokretač inicijative, zastupnik Andrej Plenković.

"Želimo da ohrabrimo vlasti u Srbiji, vladu, opoziciju, političke partije, nevladine organizacije da nastave borbu protiv govora mržnje. Želimo mir i pomirenje na Balkanu, ne želimo odvratne govore g. Šešelja", rekao je izvjestitelj za Srbiju, Dejvid Mekalister.

Sa druge strane, neki od zastupnika su bili protiv dolivanja ulja na vatru i davanja prevelike pažnje nekome ko to ne zaslužuje.

"Razočarana sam da smo u EP rezolucijom dali takvu pažnju optuženom za ratne zločine. On je to upravo želio, koristeći ratno-huškačku retoriku kako bi postigao odredjene političke ciljeve", saopštila je zastupnica iz Slovenije, Tanja Fajon.

"Nismo očekivali da ce u Evropskom parlamentu doći do rasprave, kada je već došlo sa tim moramo živjeti i nastaviti dalje. Nema tu puno rasprave, idemo dalje, radimo dalje poslove. evo ja sam tu sa parlamentarnom delegacijom Skupštine, razgovarali smo o jako važnim stvarima evropskih integracija, i to je, zapravo, ono što je nama najvažnije", poručila je šefica pregovaračkog tima Srbije, Tanja Mišćević.

XS
SM
MD
LG