Linkovi

Kacin: Srbija da se suoči sa korupcijom


Kacin: Srbija da se suoči sa korupcijom
Kacin: Srbija da se suoči sa korupcijom

Danas su pred Evropskim parlamentom razmotreni zaključci nedavnog sammita EU, medju kojima i odluka da se Srbiji dodijeli status kandidata. Ta odluka je priznanje reformskih napora ali zemlja se mora suočiti sa sistemskom korupcijom, upozorio je izvjestilac za Srbiju, Jelko Kacin. Inače, veći dio današnje rasprave parlamentarnog zasjedanja u Strazburu odnijele su predizborne parole francuskog predsjednika kojima on traži protjerivanje stranaca iz zemlje i preispitivanje Šengena.

Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, koja se bavila rezultatima nedavnog summita, nezaobilazna je bila kandidatura za Srbiju.

"Iskreno pozdravljam odluku Evropskog savjeta da dodijeli Srbiji status kandidata. To je veoma pozitivan korak naprijed i priznavanje reformskih napora Srbije. Ovo je takodje važan korak naprijed za sve susjede i region u cjelini. Istovremeno, to je posljednji dramatičan poziv za budjenje Makedoniji, koja uzalud čeka na otvaranje pregovora o članstvu već 7 godina", izjavio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin.

"Uprkos preprekama i kašnjenju, Beograd je djelovao odgovorno i ozbiljno je pristupio dijalogu sa Prištinom. Sprovodjenje svih dogovora je počelo i nadam se da će vlasti iskoristiti ovaj pozitivan trenutak i u dobroj namjeri nastaviti implementaciju sporazuma, uključujući i onaj o zajedničkom upravljanju granicama. Srbija se mora suočiti sa sistemskom korupcijom i uticajem politike na pravosudje. Njeni lideri moraju da čine više u borbi protiv korupcije uz obezbjedjivanje istinske vladavine prava u zemlji", rekao je, pored ostalog, Jelko Kacin danas u Strazburu, pozdravljajući odluku evropskih lidera da Srbiji odobre status evropskog kandidata.

Inače, značajan dio današnje rasprave je bio posvećen kontroveznim predizbornim nastupima francuskog predsjednika Sarkozija, koji ili prijeti strancima u Francuskoj ili prijeti opstanku Šengena.

"Veoma sam zabrinut izjavama francuskog predsjednika Sarkozija o privremenom ukidanju Šengena. Kolege, da li zaista mi moramo da pokazujemo naše pasoše svaki put kada dolazimo ovamo u Strazbur? To ne može biti ozbiljno", izjavio je vodja socijalista Evropskog parlamenta, Hanes Svoboda.

"Govoreći kako pola stranaca treba da napusti Francusku, napadajući halal hranu i evropske partnere, predsjednik Sarkozi pred nas postavlja pitanje: ko je ekstremna desnica u francuskim izborima - Le Pen ili Sarkozoi? I ja se to pitam! Način kako se vodi predizborna kamanja u Francuskoj, nije nigdje ranije vidjen, a poseban problem je kada aktuelni predsjednik koristi takav jezik", primetio je vodja liberala Evropskog parlamanta, Gi Verhofstad:

Sasvim sigurno je da će se Evropski parlament vratiti ovoj temi, kao što je jasno da je ogromna većina parlamentaraca pozdravila kandidaturu Srbije, kao znak da proširenje nije ustuknulo pred krizom - finansijskom ali i krizom svake druge vrste koja još uvijek ne napušta Evropu.

XS
SM
MD
LG