Linkovi

EP: Primena sporazuma - ključna


EP: Primena sporazuma - ključna

Spoljno-politički komitet Evropskog parlamenta usvojio je prijedlog rezolucije o Kosovu, koja poziva da se vlast snažnije bori protiv organizovanog kriminala i korupcije, za nezavisnost sudstva i medija. Takodje, poručeno je i zvaničnom Beogradu da će kandidatski status biti na stolu onda kada Srbija u potpunosti primjeni sve do sada postignute sporazume sa Kosovom.

Ovih se dana uobličava još jedna rezolucija Evropskog parlamenta o Kosovu - izvještaj o tome, koji je dobio snažnu podršku Spoljnopolitičkog komiteta, jasno naglašava da kosovska strana mora više i snažnije raditi na suzbijanju korupcije i u borbi protiv organizovanog kriminala.

“U svome izvještaju sa žaljenjem kostatujem da je Kosovo izgubilo više od pola godine nakon izbora na formiranje parlamenta, izbor predsjednika i formiranje vlade. Tražila sam od kosovske vlade, insistirala da se snažnije angažuju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, da dobiju zaista nezavisne sudije, da osiguraju nezavisnost medija, te da osnaže civilno društvo", konstatovala je Ulrike Lunaček, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo.

"Tražila sam i da pet država EU koje do sada nisu priznale Kosovo - to učine, kao što sam u izvještaju jasno naglasila da podjela Kosova, što bi značilo uzimanje dijela njegove teritorije, nikako nije opcija”, kaže Lunaček.

Nije realno očekivati da Srbija dobije kandidatski status dok ne primjeni do sada postignute dogovore sa kosovskom stranom, naglašava, pored ostalog, izvještaj o Kosovu koji je dobio podršku Spoljno političkog komiteta Evropskog parlamenta.

Vidim da srpska vlada snažno pokušava da odgodi svaku odluku o primjeni postignutih dogovora, nadajući se da ne mora suviše da se angažuje. Koliko god da sam za i podržavam kandidatski status za Srbiju, što bi bio dobar signal cijelom Zapadnom Balkanu, taj status će doći samo, a to znam i iz Evropskog savjeta, samo tada ako srpska strana zaista primjeni sve do sada postignute sporazume. Nadam se da će se ta stavka moga izvještaja promijeniti do konacnog glasanja o ovome, marta naredne godine i nadam se da će se dijalog završiti što će takodje omogućiti EU da započne ugovorne odnose sa Kosovom, jer to je želja kakvu imamo”, naglasila je Lunaček.
XS
SM
MD
LG