Linkovi

Buzek se nada pozitivnom mišljenju EK


Predsjednici crnogorskog i evropskog parlamenta tokom susreta u Briselu

Od juče postoji zajednički Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropskog parlamenta koji je danas, primajući u goste predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, predsjednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek nazvao " krupnim signalom saradnje " dvije strane, očekujući da Crna Gora do kraja novembra dobije status kandidata.

Nakon što je sa delegacijom crnogorskih poslanika učestvovao u radu prvog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje izmedju Crne Gore i Evropskog parlamenta, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je bio u prilici da čuje šta o aktuelnim prilikama u toj zemlji misle evropski komesar za proširenje Štefan File i predsjednik Parlamenta, Jirži Buzek. U najkraćem, više rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i više zakona na djelu. Evropska strana uz ovo ističe važnost novog polja saradnje dva parlamenta.

"Nadogradili smo odnose dva parlamenta i uspostavili Parlamentarni komitet za stabilizaciju i pridruživanje, što je paralela stabilizacijskom i asocijacijskom sporazumu izmedju Crne Gore i Evropske komisije. To je krupan znak naše saradnje. Želim da čestitam predsjedniku crnogorskog parlamenta za pristup reformama. Nije lako, znam to jako dobro. A posebno je važno da postoji unutrašnji sporazum takodje sa opozicijom jer ključne reforme i sve ono što vam je neophodno pri integracijskom procesu, treba da bude podržano i od strane opozicije. Nadam se da će vaša zemlja do kraja novembra dobiti status kandidata, što će biti veliki progres u našim odnosima", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta, Jirži Buzek.

"Veliko nam je zadovoljstvo da smo stvorili prvu zajedničku instituciju evropskog i crnogorskog parlamenta, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje. Znači puno za ukupnu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju da su sada crnogorski i evropski parlamentarci u istom domu, u istom komitetu, istom odboru, da ravnopravno odlučuju, da diskutuju, ali kao što smo vidjeli danas da konsenzusom usvajaju zaključke o onome što je najvažnije u ovoj godini, a to je kandidatski status Crne Gore. Evropski parlament je uvijek imao puno razumijevanje za Crnu Goru. Bio je pouzdan saveznik, pouzdan savjetnik i prijatelj i ubrzao je put Crne Gore ka Evropskoj uniji. Ja sam imao zadovoljstvo da sretnem predsjednika Buzeka dva puta ove godina i oba puta su to bili koraci naprijed na putu evropskih integracija Crne Gore, koja će se pokazati kao dostojna povjerenja koje će dobiti kroz, nadam se, brze pregovore o pridruživanju, ispunjavati svoju agendu i kada bude vrijeme, postati punopravan član Evropske unije", istakao je Krivokapić.

XS
SM
MD
LG