Linkovi

Ministri EU: Srbija na dobrom putu


Ministri EU: Srbija na dobrom putu

Zapadni Balkan je danas bio tema posebnog skupa evropskih ministara spoljnih poslova. Kada je riječ o Srbiji, zaključeno je da zemlja napreduje u pravom smjeru, ali da treba pojačati napore u sprovodjenju reforme javne uprave, vladavine zakona i borbe protiv organizovanog kriminala. Skupu je prisustvovao i šef haških tužilaca, Serž Bramerc, koji je ponovio da za Hag puna saradnja Beograda sa Tribunalom podrazumjeva hapšenje Mladića i Hadžića.

Evropljani su danas još jednom naglasili spremnost da ispoštuju obećanje iz Soluna o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, obećanje koje je ponovljeno na sarajevskoj konferenciji.

"Kada smo bili u Sarajevu, bili smo jasni kada je riječ o prijemu država regiona, jasna poruka o ambiciji država da postanu dio Unije i obratno. Medjutim, kako je riječ o procesu koji zavisi od svake od države posebno, još dosta posla treba da bude učinjeno u tom pravcu", izjavio je belgijski ministar spoljnih poslova i predsedavajući Vijeća ministara EU, Stev Vanakere.

Ministri su danas pozdravili implementaciju reformske agende vasti u Beogradu, naglašavajući kako su dodatni napori neophodni kada je riječ o sprovodjenju reforme javne uprave, vladavine zakona i borbe protiv organizovanog kriminala. Čim se ispune neophodni uslovi, Srbija će ubrzati svoj put prema evropskim integracijama, poručili su danas ministri. Odmah uz to, odaju priznanje koracima koje je zemlja na regionalnom planu poduzela u pravcu pomirenja i saradnje. U tom smjeru se Beograd ohrabruje da osnaži saradnju i sa evropskom civilnom misijom na Kosovu.

Ponovljen je danas poziv da Evropska unija bude ta koja će stajati iza dijaloga Beograda i Prištine, nadajući se da će to imati za rezultat bolju regionalnu saradnju i svakodnevni život ljudi.

Iako se Srbiji odaje priznanje da nastavlja saradnju sa Hagom konstatuje se da su bjegunci još u vijek na slobodi i da treba učiniti sve kako bi se saradnja okončala, a optuženi za ratne zločine našli pred Haškim sudom, rečeno je danas uz podsjećanje kako puna sardnja sa Hagom ostaje ključni preduslov za evropsko članstvo.

S tim u vezi, ministrima se obratio i glavni haški tužilac, Serž Bramerc koji je komentarisao sadašnje stanje saradnje Beograda sa Tribunalom.

"Ako govorimo o zahtjevima za podrškom, ukupnom saradnjom, zaštitom svjedoka, onda je to u najvećoj mjeri ista saradnja kakva je bila i prije šest mjeseci, ili prije godinu dana. Kada je riječ o bjeguncima, neću reći da je došlo do poboljšanja od juna naovamo. Vjerovatno je još uvijek rano dati punu ocjenu onoga što smo savjetovali da se na tom polju primjeni i zato kažem da je u pitanju radni progres. Vlasti rade na tome, ali na žalost još uvijek su vidljive odredjene manjkavosti, da je još uvijek dug put do rezultata", zaključio je Bramerc.

Konačno, ministri su za Evropski savjet, koji se okuplja u četvrtak i petak, pripremili su pozitivnu odluku o kandidatskom statusu za Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG