Linkovi

Portugalu nije potrebna pomoć


Premijer Portugala i ministar finansija na konferenciji za novinare

Uprkos učestalim znacima upozorenja, Portugal se energično suprotstavlja rasprostranjnom stavu da će biti naredna evropska zemlja kojoj će biti potrebno medjunarodno finansijsko izbavljenje.

Premijer Hose Sokrateš danas je izjavio da je Portugal prevazišao svoj prošlogodišnji plan u cilju smanjenje budžetskog deficita. Takodje je ukazao da njegova zemlja neće slediti Grčku i Irsku i da neće tražiti stranu finansijsku pomoć „iz prostog razloga što joj to nije potrebno.“

Medjutim, u toj zemlji i dalje su prisutni upozoravajući nagoveštaji. Centralna banka te zemlje predvidja da će se obim ekonomije ove godine smanjiti za 1,3 odsto, dok su kamatne stope za pozajmice u poslednja dva meseca povremeno prevazilazile 7 odsto.

Grčka i Irska bile su primorane da traže medjunarodnu finansijsku pomoć u razmaku manjem od mesec dana pošto su kamate na pozajmice dostigle taj nivo. U medjuvremenu, Japan je saopštio da će se pridružiti Kini u kupovanju evropskih državnih obveznica u nastojanju da ublaži ekonomske nevolje u Evropi.

XS
SM
MD
LG