Linkovi

Đukanović u Savetu Evrope


Predsednik Vlade Crne Gore govori u prisustvu generalnog sekretare SE i predsednika Parlamentarne skupštine

Obraćajući se danas Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u Strazburu, premijer Crne Gore Milo Đukanović je naglasio rezultate koje je Crna Gora postigla od 2007. godine kada se, kao 47 država, pridružila Savjetu Evrope. Naglašava tu promovisanje demokratije, vladavine zakona i ekonomsku stabilnost.

Danas je Crna Gora prepoznata kao primjer uspješnosti evropske politike u jugoistočnoj Evropi, zemlja dobrih vijesti, nezaobilazan faktor regionalne stabilnosti. Ovo su samo neke od ocijena najviših evropskih zvaničnika, kazao je crnogorski premijer, navodeći da su nedavni lokalni izbori potvrdili političku stabilnost Crne Gore.

Takodje je dodao da je osnažen medjuetnički sklad i medjuvjerski multikulturni dijalog. Dinamizirali smo sistemske reforme, što omogućuje skladno funkcionisanje i podjelu zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i sve naglašeniju ulogu lokalnih samouprava. Posvećeni smo izgradnji gradjanskog društva po evropskim standardima, kazao je Đukanović i istakao da se intenziviraju napori na jačanju institucija i vladavine prava što je, kako je naveo, osnov i za vidljivije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Govoreći o regionalnoj saradnji, visoki crnogorski zvaničnik je naveo da se Crna Gora raduje uspjesima njenih susjeda, da podržava i doprinosi politici pomirenja i dijaloga, čvrsto uvjerena da se preostali regionalni problemi mogu rješavati samo diplomatskim i političkim putem.

Stabilnost, širenje tolerancije i medjusobnog uvažavanja, održiv ekonomski razvoj, izgradnja pravne države i efikasnijih institucija sistema, formula su uspjeha svake države i uslov napretka. Crna Gora je odlučna da nastavi da doprinosi miru, stabilnosti i prosperitetu regiona i Evrope, kazao je premijer Đukanović u Savjetu Evrope, gdje je takođe razgovarao sa generalnim sekretarom te organizacije u predsjednikom Parlamentarne skupštine.

XS
SM
MD
LG