Linkovi

EP: Izglasana nova Evropska komisija


Evropski parlament je danas u Strazburu dao podršku novoj Evropskoj komisiji, čiji petogodišnji mandat bi trebalo da počne 1. novembra

Izazovi pred Komisijom i njenim predsjednikom Žan Klodom Junkerom je veliki - od zapošljavanja i finansijske stabinosti, do vraćanja povjerenja i zaustavljanja trenda otudjenosti eurokrata od svakodnevnog života običnih ljudi, još uvijek opterećenog krizom.

Dvostruko više glasova za nego protiv - rezultat je glasanja članova Evropskog parlamenta o novoj, Junkerovoj komisiji. Komisija sastavljena od dokazanih kapaciteta do hodača po vatri, ima kvalitet koji joj niko ne moze osporiti - njen predsjednik je izabran glasovima običnih ljudi i to je prvi, nadati se ne i posljedni put u evropskoj istoriji.

"Zadovoljan sam rezultatom dašanjeg glasanje u Evropskom parlamentu, koji ima prlično drugačiji sastav od prethodnog saziva", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

"Mnogo je izazova ne eevropskom nivou- pitanje razvoja, stvaranje radnih mjesta, posebno za mlade Evropljane, finansijska stabilnost, bez deficita i moramo naći rješenje za problem imigracije", naveo je šef grupe narodnjačkih partija Evropskog parlamenta, Manfred Veber.

"Kada gledate cijelu Komisiju, to je kao vreća puna svega - imate neke ljude koji su zaista impresivni, dok su drugi, poput francuskog komesara, narušavali pakt stabilnosti i razvoja na nacionalnom nivou. Zabrinuti smo zbog toga, jer želimo fiskalnu disciplinu", poručio je Sajed Kamal iz grupe konzervativnih partija Evropskog parlamenta.

"To je jedna ambiciozna Komisija, ne kao ranija koja je, prije nego što bi bilo šta učinila, čekala šta će reći Berlin ili Pariz", naglasio je šef grupe liberala Evropskog parlamenta, Gi Verhofštat.

Koliko god izgledao težak put do zgrade odakle će voditi EU narednih pet godina, komesare tamo čeka još teži posao - vratiti povjerenje Evropljana u zajednički projekat, zaposliti mlade, učiniti Evropu ponovo vrijednom poštovanja.

A šta je sa proširenjem? Ono, kako je i obećano, ostaje na čekanju jer niti jedna od kandidatskih država u narednih pet godina neće uspjeti da dodje do evropskih vrata i zakuca na njih. Medjutim, komesar za proces pregovora, Johanes Han će, kako je planirano, austrijski precizno voditi kandidate kroz pregovore, a potencijalnim kandidatima držati otvorena vrata za aplikaciju za evropsko članstvo - do nove Komisije i nove prilike.

XS
SM
MD
LG