Linkovi

Evropska komisija šalje dodatna sredstva Ukrajini


Evropa zabrinuta za ugroženo stanovništvo na istoku Ukrajine. Donjeck, 12. avgust 2014.
Evropa zabrinuta za ugroženo stanovništvo na istoku Ukrajine. Donjeck, 12. avgust 2014.

Zbog zabrinutosti oko situacije sa ruskim konvojem humanitarne pomoći namenjenim za Ukrajinu, Evropska komisija po hitnom postupku odobrila 2 i po miliona evra finansijske pomoći Kijevu.

U Briselu se sa posebnom pažnjom prati tok zbivanja oko konvoja koji bi iz Rusije trebao donijeti humanitarnu pomoć stanovnicima istoka Ukrajine. Sadržaj konvoja mora biti samo humanitarna pomoć, poručuju iz Evrpske komisije, najavljujući dodatna sredstva Brisela ukrajinskim vlastima kako bi se ublažila humanitarna kriza.

Humanitarna pomoć ne smije biti iskorištena za postizanje političkog ili bilo kakvog drugog cilja, poručeno je danas iz Brisela na vijest da put istočne Ukrajine iz Rusije putuje humanitarni konvoj. Jasna je ozbiljna zabrinutost u centru evropskih institucija da bi Rusija mogla trenutnu situaciju iskoristiti za postizanje i drugih, ne samo humanitarnih ciljeva.

Sa druge strane, nezavidna situacija u kojoj se nalaze stanovnici istoka Ukrajine, navela je Evropsku komisiju da reaguje po hitnom postupku odobravajući dodatna finansijska sredstva Kijevu.

"Sa humanitarne strane, privodimo kraju odobravanje sredstava po hitnom postupku u iznosu od 2,5 miliona evra humanitarne pomoći za ugroženo stanovništvo istočne Ukrajine kao i pomoć ukrajinskoj vlasti da osnaži vlastite mogućnosti reagovanja na humanitarnu krizu", poručila je evropska komesarka za humanitarnu pomoć, Kristalina Georgijeva.

U isto vrijeme, u Evropskom savjetu se održava hitan sastanak Političko-bezbjednosnog komiteta EU, koji na dnevnom redu, pored alarmantne situacije u Iraku, ima i Ukrajinu i posebno razmatranje planova Evropljana o mogućim narednim koracima ukoliko se ostvare strahovanja Kijeva, koja dijeli i vrh vojnog saveza - da postoji velika vjerovatnoća da bi Moskva situaciju mogla iskoristiti kao povod za vojnu intervenciju.

Na stolu su, kako se tvrdi, nove, još snažnije ekonomske mjere koje bi u tom slučaju vodile potpunoj izolaciji Rusije, uključujući i njeno isključenje iz Svjetske trgovinske organizacije.

XS
SM
MD
LG