Linkovi

EK Rumunima: Poštujte odluku suda


Odlukom Ustavnog suda Rumunije vraćen je na dužnost predsednik Trajan Basesku.

Brisel apeluje na Rumune da se, umjesto na političke svadje, fokusiraju na rješavanje nezavidnih prilika u kojima se našla njihova država.

Danas je Evropska komisija reagovala na odluku Ustavnog suda Rumunije kojom se poništava nedavni referendum u toj zemlji i predsjednik Rumunije, suprotno planu njegovog protivnika, državnog premijera, vraća na dužnost - Brisel insistira na poštivanju odluke Ustavnog suda, apelujući na Rumune da se, umjesto na političke svadje, fokusiraju na rješavanje nezavidnih prilika u kojima se našla njihova država, neispunjavajući uslove za prijeko potrebnu finansijsku pomoć Medjunarodnog monetarnog fonda.

Teško je reći da li Brisel ima razloga da odahne kada je Rumunija u pitanju - nakon što je juče ustavni sud te zemlje donio odluku da poništi rezultate nedavno provedenog referendum o povjerenju predsjedniku Baseskuu, a sve pod dirigentskom palicom premijera Ponte, u Briselu su, iziritirani stalnim političkim trvenjima u Rumuniji uspjeli poručiti samo to - prestanite sa svadjama i poštujte odluku suda.

"Saopštenje Evropske komisije poziva rumunske lidere da poštuju odluku Suda te da posdstuju evropski proces, gdje bi, u tom svjetlu, predsjednik Basescu bio u mogućnosti da se vrati na svoje dužnosti...", kaže portparol Evropske komisije Olivije Bajli.

Na referendum, održan krajem jula o povjerenju rumunskom predsjedniku, odazvalo se 46 posto glasača koji su u ogromnoj većini, sa skoro 90 posto, glasali za odlazak Basescua. Medjutim, kako ustav te zemlje za validnost glasanja traži najmanje 50 posto + jedan izlaska glasača, tako je većina sudije ustavnog suda glasala za poništenje referenduma.

A iz briselskog ugla je cijela priča o borbi izmedju premijera i predsjednika izgledala, a i danas izgleda, tek kao gubljenje dragocjenog vremena, jer Rumunija danas ima mnogo ozbiljnije probleme od toga da li smjeniti predsjednika ili ne - korupcija sistema, na koju ukazuje i posljedni izvještaj Evropske komisije, postala je problem broj jedan i, prema posljednjim anketama, gotovo svi upitani Rumuni se sa tim slažu. Sa druge strane, političke borbe su od novih ulaganja odvratile potencijalne investitore, kakvi su Bukureštu potrebniji nego ikada ranije.

Za svjež novac, opet, Evropska centralna banka traži zauzvrat mjere štednje, smanjenje plata državnim službenicima i povećanje poreza, za šta se zalaže i predsjednik, a sve kako bi od tih institucija Rumunija dobila 20 milijardi eura finansijske podrške. Nepotrebno je napominjati kako je i onako problematična slika o Rumuniji u očima starihi moćnih evropskih članica ovom, očekivati je, odlukom ustavnog suda, završenom pričom, postala još lošija.
XS
SM
MD
LG