Linkovi

Nevreme u istočnoj Evropi


Talas hladnoće zahvatio je i Srbiju

Najmanje 14 osoba umrlo je u talasu hladnoće, praćenom obilnim snežnim padavinama širom istočne Evrope, u kojoj je u mnogim oblastima uvedeno vanredno stanje, škole su zatvorene, putevi neprohodni i onemogućeno je snabdevanje strujom.

U centralnoj Srbiji, gde temperatura dostiže minus 20 stepeni Celzijusa, juče i prkejuče tri osobe su umrle od hladnoće. Policija u Poljskoj je saopštila da se smrzlo najmanje deset osoba - na temperaturi od minus 26 stepeni. Poljska policija je kao i svake zime pojačala patrole koje na ulicama, u parkovima ili napuštenim zgradama traže beskućnike i ljude kojima je pozlilo i čiji je život u opasnosti zbog niskih temperatura.

Izuzetno niske temperature zabeležene su i u Bugarskoj, gde je jutros u nekim oblastima izmereno minus 24 stepena Celzijusa, a štampa piše da je pet osoba stradalo u snežnim olujama koje su tu zemlju pogodile prošle nedelje. Većina žrtava su starije osobe, koje su se izgubile na putevima nedaleko od svojih sela. Funkcioneri saopštavaju da je do sada, zimsko vreme u regionu bilo neobično blago.

XS
SM
MD
LG