Linkovi

Godina volontera u Evropi


Zastava Evropske unije
Zastava Evropske unije

Volonterstvo je posao za koji nema plate, ali često ima zahvalnosti drugih i još češće, osjećaja da se čini nešto dobro. Tako barem misli dobar dio Evropljana koji su i zvanično ovu, 2011-tu godinu proglasili godinom volontera.

Filip je jedan od 280 volontera koji su se odlučili, u vrijeme Božića i Nove godine, da pomognu u prodaji ukrasnog drveća- pomognu volonterski, što je direktna korist belgijskoj organizaciji koja tokom cijele godine brine o tome da nadje posao i socijalnu aktivnost za zdrave, ali i mentalno oštećene osobe.

"Ja volontiram s vremena na vrijeme, nekoliko dana godišnje pomažem različite organizacije. Imam slobodnog vremena i mislim da je ova inicijativa veoma dobra, jer je riječ o socijalnom aspektu, ali i vrlo snažnom humanom. Počelo je prije 39 godina, a ove godine je plan volontera da prodamo u vrijeme praznika barem četiri hiljade jelki."

"Mnogi se vraćaju jer jednostavno vole ovo da rade. Teško je, ali i zabavno, nalaze nas čitajući u štampi ili su čuli za nas od prijetelja. Nekada nam se obrate i klijenti koji bi željeli postati volonteri i od nas traže detalje", kaže kordinator organizacije SILEX Bernadet de Mulner.

Statistika kaže da najmanje trojica od deset Evropljana su volonteri, besplatno rade, pomažu, čineći život ljepši drugima ali i sebi.

Riječ je o višestrukoj koristi za sve. Za one koji su volonteri, za društvo, zajednicu u cjelini, jer je u ekonomskoj krizi volonterizam je još važniji, kada se režu budžeti, gase socijalne službe i davanja. U ovakvoj situaciji, još je više potrebe za ljudima voljnim da daju svoju energiju, vrijeme i vrijedno iskustvo", kaže portparol evropske komesarke za pravdu i ljudska prava Metju Njuman.

Otuda i inicijativa da ova godina bude godina volonterizma. Oko nje se okupilo više od 40 različitih evropskih mreža koje su aktivne u volonterskom radu, računajući na oko 100 miliona Evropljana-volontera, ali nadajući se da će i ona preostrala sedmorica Evropljana iz statistike koji nisu volonteri, to uskoro postati...kao što su postali volonteri orgnizacije “Odgovorni mladi vozači” u Belgiji koji besplatno voze kući one koji su popili čašicu više i nisu više sigurni za volanom.

Mi smo odgovornio mladi vozači. Da li neko od vas vozi večeras? Ja vozim. Želite li da učestvujete u našoj akciji", navodi jedan od volontera.

Neki od njih su i sami imali udese ili su ih za dlaku izbjegli, tako da imaju motivaciju da kažu ostalim mladim ljudima: to se desilo meni, ne čekaj da se desi i tebi prije nego što preduzmeš akciju. Neki od njih vole da voze, voze sigurno. Konačno, to je način da se sretnu novi ljudi i zabavi na drugačiji način", ističe koordinator “Odgovornih mladih vozača” Flor Frederik.

XS
SM
MD
LG