Linkovi

Evropljani očekuju tešku godinu


Evropljani očekuju tešku godinu
Evropljani očekuju tešku godinu

Svi se slažu da je protekla godina bila teška, niko ne poriče da ova neće biti lakša - u takvom tonu započinje i šestomjesečno predsjedavanje Danske Evropskom unijom, čiji prvi dan je obilježila i deseta godišnjica uvodjenja eura, evropske valute iznad koje se, veći nego ikada, nadvio znak pitanja o njenoj budućnosti.

Ništa od ovoga nije iznenadjujuće - nakon što se godina iza nas zaključila gotovo dramatičnim samitom evropskih lidera i odustajanjem Velike Britanije da se finansijski solidariše sa ostatkom Evrope, Unija je ušla u period koji će obilježiti još oštrije rezanje fondova, stezanje kaiša svuda gdje je to moguće i gdje nije, što najavljuje nove socijalne probleme, i neizvjesnu egzistenciju za sve veći broj Evropljana - sada već kažu statistike da je gotovo 140 miliona žitelja Unije opasno blizu siromaštvu gdje bi se pridružili onima koji tamo već jesu — u samoj Belgiji je riječ o svakom šestom njenom stanovniku.

Kriza udara svuda i sve njene posljedice su bolno povezane - eksperti upozoravaju da su čak, kao posljedica krize, u porastu mentalni problemi, a cijeli sistem zdravstvene zaštite je direktno ugrožen posebno u zemljama evropskog istoka, gdje ljudi, jednostavno, nemaju novca da plaćaju doktore koji, opet, kao što je to uradilo 1400 medicinara u Slovačkoj, pakuju kofere i državi uručuju otkaze.

Ništa neće biti bolje, ili ne puno bolje ni ove, 2012., poručili su jasno ključni evropski lideri u svojim novogodišnjim porukama, naglašavajući, doduše, da će učiniti sve kako bi spasili evropske ekonomije i zajedničku valutu, a ta ista valuta, gle ironije, upravo obilježava deset godina postojanja. Tačno prvog januara 2002. je euro postao sredstvo plaćanja u svakodnevnom životu u 12 država, otvarajući nova vrata evropskog jedinstva...

Uvodjenjem euro novčanica, euro je postigao da bude ne samo moneta za finansijsko tržište, institucije i velike kompanije. Od prvog januara 2002. godine uvodjenje eura nije samo kompletiranje ekonomske i monetarne unije, već i jedan od najvećih , ako ne i najveći korak naprijed u istoriji evropskih integracija”, poručio je tadašnji predsjednik Evropske centralne banke, Vim Dizenberg.

A deset godina iza, čini se da je posao na kompletiranju ekonomske i monetarne unije daleko od završetka - Grci još uvijek čekaju na novu evropsku finannsijsku injekciju vrijednu 130 milijardi eura i nervozno poručju ako je ne bude, iako je dogovorena još prošlog oktobra, povući će se sa tržišta ali i iz euro-zone. Time postaje zahtjevniji posao danskog predsjedavanja Unijom- obećali su da će raditi na evropskom jedinstvu, posebno nastojeći izbjeći situaciju gdje bi se države euro-zone i ostale, gdje su i sami, mogle razići na ekonomskom i političkom polju, jer, kao što kaže ministarka ekonomije Danske, Margreta Vestager,

"Ukoliko bi euro propao, to ne bi bilo realno jer niko ne bi mogao da podnese posljedice, koje bi bile ogromne.”

Danci na listi svojih prioriteta imaju i podršku svemu što nosi predznak evropskog, do odnosa prema susjedima, podrške Evropskom servisu za spljne poslove i, konačno, procesu proširenja EU.

Takodje će i proširenje biti važan zadatak za dansko predsjedavanje - nadamo se nastavku pregovora sa Turskom i Islandom, nadamo se da ćemo u junu otvoriti pregovore sa Crnom Gorom, kao i februara ove godine odobriti status kandidata za Srbiju, u skladu sa zaključcima nedavnog evropskog samita”, kaže ministar za evropske poslove Danske, Nikolaj Vamen.

Eto, to su neki od tonova sa kojima započinje 2012. u Briselu - oprezno, bez bombastičnih obećanja o svjetloj budućnosti - poučeni dosadašnjim neispunjenim željama, Evropljani, gdje, valjda, i mi pripadamo, su se naučili da uvijek može biti gore.

XS
SM
MD
LG