Linkovi

U Grčkoj više migranta nego u Italiji


U prvih šest meseci ove godine u Grčku ih je ušlo više od 100 hiljada ljudi. Većini migranata Grčka je samo tranzitna zona, jer žele da izbegnu ekonomsku krizu koja potresa tu zemlju, ali isto tako znaju da na putu do neke treće, Evropske zemlje, vrebaju razne opasnosti.

Čamci pretrpani ljudima, od kojih više od polovine beži iz Sirije, danonoćno pristižu do grčkog ostrva Lezbos.

"Izloženi smo bombardovanjima, napadima, terroristima , režimu - svi nas oni ubijaju", kaže izbeglica iz Idliba, Amro Hajdar.

U Grčku je od početka godine stiglo više od 100 hiljada migranata, a zemlja je u velikoj ekonomskoj krizi. To je prava katastrofa kaže gradonačelnik Mitlina, Spiros Glinos.

"Drugim rečima u jednoj ruci držim bombu - državni dug Grčke, a sada mi je stavljena bomba i u drugu ruku – imigracioni problem. Pitam se koja će prva da eksplodira", kaže Glinos.

Kada se konačno dokopaju Atine, grčka vlada im nije od velike pomoći .

"Po pravilu zemlje bi trebalo da poštuju proceduru za pružanje pomoći i davanje azila. Međutim to pravilo u Grčkoj sada ne funkcioniše i migranti su prinuđeni da idu dalje. To dalje, podrazumeva prelazak zapadnog Balkana i tu nastaje problem", objašnjava Gauri Van Gulik iz organizacije Amnesti internešenal.

Ruta se pruža od Grčke preko Makedonije i Srbije do Mađarske, odnosno do ulaza u Evropsku uniju. Amnesti Internešenal poseduje dokaze o rasprostranjenom zlostavjljanju migranata na tom putu.

“Ljude vraćaju na silu nazad u Grčku. Ima dokaza o nasilju i upotrebi oružja. Čak i školsku decu vraćaju u Grčku. Dokumentovali smo pucnjavu i teška premlaćivanja migranata, uključujući decu", kaže Van Gulik.

Mađarska je počela da gradi ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečila ulazak migranata.

"Migranti i izbeglice doslovno nemaju kud iz zemlje u kojoj su izloženi nasilju", ističe Van Gulik.

Međutim, hiljade novih izbeglica i dalje se odlučuje na opasan put iz Severne Afrike preko Sredozemlja do bezbednosti u nekoj zemlji Evropske unije.

XS
SM
MD
LG