Linkovi

Sporazum Britanije i Francuske o migrantima


Britanski i francuski ministri unutrašnjih poslova, Tereza Mej i Bernar Kaznev obilaze komandni i kontrolni centar Eurotunela

Sporazum predviđa pooštrene bezbednosne mere u Eurotunelu i širem području luke Kale, to veće resurse za rešavanje migrantske krize

Ministri unutrašnjih poslova Velike Britanija i Francuske potpisali su sporazum, čiji cilj je jačanje saradnje u reševanju migrantske krize, te povećanje resursa za prevazilaženje tog problema.

Od grčke…do italijanske obale… pa do ulica u Makedoniji i u svim mjestima između…Samo mali broj evropskih zemalja nije pogođen svakodnevnim dolaskom migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, koji bježe od rata i siromaštva.

"Idem u Evropu, možda U Norvešku, Švedsku ili Njemačku. Još ne znam gdje ću otići”, kaže sirijski izbeglica Hosam Alali.

Mnogi dolaze u francusku luku Kale, gde hiljade migranata žive u privremenim kampovima, u nadi da će se preko Eurotunela domoći Velike Britanije. Međutim, vrijeme ističe, s obzirom na to da će im se na putu do željene destinacije uskoro naći novi komandni i kontrolni centar. To je dio sporazuma za pooštravanje mjera bezbjednosti koji su potpisali francuski i britanski ministri unutrašnjih poslova, Bernar Kaznev i Tereza Mej.

"Uključivanje Britanije i Francuske u sveobuhvatan bezbjednosni program u Kaleu i Kokelu, uz nezabilježeno prisustvo francuske policije u regionu, obuhvataće dalje poboljašnje bezbjednosnih mjera u tunelu, oko njega i u širem području luke, veći broj kamera, infracrvenu opremu, osvjetljenje i ograde i više od 100 dodatnih bezbjednosnih čuvara”, rekla je britanska ministarka.

Bezbjednosni centar takođe će biti usredsređen na krijumčare ljudima.

"Trgovci ljudima koji su dio međunarodnih kriminalnih organizacija moraju da budu krivično gonjeni, a njihove organizacije uništene. Moramo da pošaljemo veoma snažnu poruku iz Kalea da ne možete da pređete granicu kojom zajedno upravljamo”, naglasio je francuski ministar.

Međutim ovo je samo jedna, od mnogobrojnih granica u Evropi. I dok sporazum možda ublažava problem u Britaniji, druge evropske zemlje i dalje ne mogu da nađu rešenje za migrantsku krizu.

XS
SM
MD
LG