Linkovi

Efekti krize u Španiji i Francuskoj


Španska ministarka finansija Elena Salgado i evropski komesar za finansije Oli Ren u Briselu
Španska ministarka finansija Elena Salgado i evropski komesar za finansije Oli Ren u Briselu

Efekti dužničke krize osjetili su se danas i u Španiji i Francuskoj, koje su bile primorane da plate veće kamatane stope za finansiranje državnog duga. Troškovi zaduživanja Španije, četvrte po veličine ekonomije u Evropi, porasli su na najviši nivo od 1997, dok su u Francuskoj dvostruko veći nego u Njemačkoj, iako obje zemlje imaju najviši kreditni rejting.

Na evropskim tržištima obveznica ponovo je prisutna nestabilnost, nakon razočaravajućih aukcija španskog i francuskog duga. Španija je bila primorana da plati najvišu kamatnu stopu u poslednjih 14 godina.

"Desetogodišnje obveznice prodate su po kamatnoj stopi od gotovo sedam odsto, što nije dobro odnosno šalje lošu poruku o Španiji”, kaže analitičar Manož Ladva.

Troškovi zaduživanja Francuske, koja je takođe prodala obveznice, u dvogodišnjem i četvorogodišnjem periodu porasli su za pola procenta, što je potvrda sve veće izloženosti te zemlje dužničkim problemima eurozone. Ishod današnjih aukcija bio je nepovoljan uprkos ranijim pokušajima Evropske centralne banke da, intevencijom na tržištima obveznica, umanji pritisak na države u dugovima.

"Kamatne stope na te obveznice i dalje rastu, dok njihova cijena pada. Ukoliko Evropska Centralna banka nije u mogućnosti da otkupi dovoljno obveznica, desiće se najgori mogući scenario i kamate će biti sve više, kao što je to bio slučaj u poslednjih nekoliko dana”, navodi Ladva.

Uloga centralne banke u rješavanju krize podijelila je Francusku i Njemačku. Pariz se zalaže za njen veći uticaj, dok se njemačka kancelarka Angela Merkel tome protivi.

"Ukoliko političari misle da Evropska centralna banka može da riješi krizu u eurozoni, varaju se. Zato se ja zalažem za političku akciju.”

Jaz između španskih i francuskih na jednoj i njemačkih obveznica na drugoj strani dostigao je danas novi rekord, s obzirom na to da investitori sve više smatraju Njemačku jedinim bezbjednim utočištem u eurozoni.

XS
SM
MD
LG