Linkovi

Pad akcija na evropskim berzama


Akcije na evropskim berzama ponovo gube na vrednosti

Na evropskim berzama vlada haos pošto ministri finansija država Evropske unije, na sastanku tokom vikenda u Poljskoj, nisu uspeli da se dogovore o merama za rešavanje dužničke krize država eurozone.

Vrednost akcija na evropskim berzama je naglo pala, pošto ministri finansija nisu uspeli da se dogovore o načinu rešavanja evropske dužničke krize. Francuski indeks CAC i nemački DAX, pali su u jednom trenutku za više od 2 odsto, a indeks glavnih evropskih akcija je takođe pao za više od 1 odsto. Glavni teret gubitaka je pao na banke. „Barklejs“, „Lojds“ i „RBS“, pretrpele su gubitak od preko 6 odsto. Hauard Vildon, analitičar iz firme „BGC partners“, kaže da na tržištima počinje da preovlađuje nestrpljenje.

„Veoma je dobro što evropski političari pokušavaju da održe euro, ali vas lupi u glavu kad shvatite da ta strategija neće da donese rezultate i da morate da istupite sa planom B. Taj plan B je ono što tržišta traže i očajnički očekuju.“

Ali, među ministrima država Evropske unije ovog vikenda u Poljskoj nije bilo saglasnosti. Postojala je nada da će oni da pronađu rešenje za evropsku dužničku krizu i obezbede da Grčka ne ode pod stečaj. Ali države kao što je Finska, koje traže garancije za nove pozajmice Grčkoj, nisu uspele da se dogovore. Na berze je uticao i poraz nemačke kancelarke Angele Merkel na regionalnim izborima i otkazivanje puta grčkog premijera u Sjedinjene Države, da bi mogao da predsedava hitnim sastankom. Oliver Rot je trgovac na berzi u Frankfurtu.

„Stvarnost je usporavanje ekonomije, dužnička kriza i, naravno, grčka mizerija. Zbog toga ove nedelje očekujemo veliki pritisak na berzama.“

Berze sada čekaju na neke pozitivne vesti iz Amerike, gde se sutra i prekosutra sastaje Upravni odbor američkih Federalnih rezervi. Postoji nada da će on da objavi dalje mere za podsticanje ekonomskog rasta, posle lanca nepovoljnih ekonomskih podataka.

XS
SM
MD
LG