Linkovi

Afera "konjsko meso" potresa Evropu


Tragovi konjskog mesa su nadjeni gotovo svuda i u svemu- od Francuske do Rumunije, od Švedske do Češke

Evropsku uniju već par sedmica potresa skandal sa konjskim mesom. Tragovi tog mesa su nadjeni u brojnim proizvodima širom Unije i čini se da se svakog dana dolazi do novih otkrića. Švedska IKEA je danas saopštila da povlači zamrznute ćufte iz svojih prodavnica širom Evrope, kao najnoviji lanac maloprodajnih radnji koji je uvučen u sve veći skandal zbog konjetine. IKEA je saopštila i da prekida prodaju mesnih ćufti u svojim prodavnicama u Švedskoj. Istovremeno, isražitelji u Češkoj kažu da su pronašli tragove konjskog mesa u Ikeinoj prodavnici u toj zemlji. Povodom sve većeg skandala, danas u Briselu ministri poljoprivrede, u nastojanju da pokrenu zajedničke mjere i pokušaju da vrate povjerenje potrošača.

Koliko god da su u pravu zvaničnici Evropske komisije koji su, u prvoj reakciji na aferu konjskog mesa, izjavili da nije riječ o napadu na zdravlje kupaca, toliko su u pravu i kritičari evropske administracije koja je olako prihvatila ovu očiglednu prevaru Evropljana.

Ako se ne može vjerovati deklaracijama na prehrambenim proizvodima o njihovom sadržaju, kome i kako vjerovati da naredna obmana neće biti pogubna po zdravlje potrošača? A tragovi konjskog mesa su nadjeni gotovo svuda i u svemu- od Francuske do Rumunije, od Švedske do Češke.Poseban problem je i što su etikete na prozvodima gotovo neupadljive a povrh toga, lažne.

"Da gledam u male etikete na poledjini? Za to nemam vremena."

"Mnogi ljudi ne troše vrijeme na čitanje, jer ne mogu pročitati- ni ja ne bih bez lupa", kažu kupci u supermarketima.

"Željela bih upitati Evropsku komisiju: da li zaista vjerujete, nakon onoga šta smo doživjeli u posljednje dvije sedmice, da će javnost i dalje vjerovati kompanijama i njihovim internim inspekcijama", zapitala se članica Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, Linda Mekavan.

"Ovo je problem širom Evrope, ne samo država EU, i to želim da naglasim. Zato nam treba širok evropski sporazum o kontroli. Imamo zajedničko tržište, koje donosi brojne prednosti ali sa zajedničkim tržištem dolaze i problemi koje moramo zajednički rješavati. Treba nam evropska DNA kontrola i nove mjere kako se ovo više ne bi ponovilo", naglasio je ministar poljoiprivrede Irske i predsjedavajući Savjetom ministara EU, Sajmon Konevej.

Više se neće ponoviti, ustvrdili su danas predstavnici Evropske komisije, koji su problem opet, sa polja sigurnosti hrane, prebacili na polje prevara, gdje, kako kažu, postoje čvrsti zakoni i sankcije. Istrage su u toku i sve evropske članice su voljne da pojačaju kontrole na svome području. Kako će se priča dalje odvijati, teško je reći- jedni očekuju da hrana sa lažnim etiketama bude uništena dok visoki zvaničnik njemačke vlade, države u kojoj su tokom testiranja u gotovo 10 posto proizvoda nadjeni tragoviu konjskog mesa, preporučuje da se ova hrana da siromašnima, uz izjavu: konjetina je ukusna!
XS
SM
MD
LG