Linkovi

EU: Havel sinonim za ujedinjenje


Bivši predsednik Češke republike Vaclav Havel
Bivši predsednik Češke republike Vaclav Havel

Bez Vaclava Havela Evropa ne bi bila ista, sažetak je poruka koje su evropski lideri uputili povodom smrti prvog predsjednika demokratske Češke Republike.

Sa velikom tugom smo primili vijest o Havelovoj smrti, rekla je tako visoka predstavnica EU, Ketrin Ešton u reakciji na vijest iz Praga. Bio je to čovjek silne hrabrosti, koji se borio za demokratiju u najtežim mogućim okolnostima. Vaclav Havel je bio jedan od velikih Evropljana svoje generacije. Njegovo ime će uvijek biti sinonim uspješne borbe za slobodu Centralne i Istočne Evrope i ponovno ujedinjenje Evrope. Reakcija na smrt Vaclava Havela stigla je danas i iz kabineta predsjednika Evropske komisije, Žoze Manuela Baroza.

“Ime Vaclava Havela će zauvijek ostati vezano uz ponovno ujedinjenje Evrope i širenje njenih vrijednosti na Centralnu i Istočnu Evropu. On je bio velika inspiracija za sve koji se bore za slobodu i demokratiju širom svijeta”, kazala je njegova portparolka Pia Ahrenkilde Hansen.

LIderu baršunaste revolucije su počast odali i iz sjedišta Vijeća Evrope. Odali su počast njegovoj viziji bolje Evrope i krupnom doprinosu vrijednostima iza kojih stoji Vijeće- ljudskim pravima, vladavini zakona i demokratiji...

Čvrsto vjerujem da Evropa neće dozvoliti da bude podijeljena. Vjerujem da će ona biti izvor još veće solidarnosti i saradnje. Vjerujem da za nas i one koji dolaze Oda radosti neće biti samo poema koja slavi prijateljstvo i da će se pretvoriti u simbol snažnih napora za humaniji svijet, hvala vam na pažnji…”, riječi su Vaclava Havela.

XS
SM
MD
LG