Linkovi

Dogovor o evropskoj finansijskoj kontroli


Nakon mjeseci pregovora, Evropljani su kasno sinoć došli do sporazuma o zajedničkoj kontroli finansijskih institucija. Uspostavljene su specijalističke agencije i poseban upravni odbor, na čijem će čelu biti sadašnji predsjednik Evropske centralne banke i koji će biti, kako je rečeno "kontrolni toranj i radar" mogućih finansijskih kriza u budućnosti.

Posle dugih mjeseci pregovora, konačno su se tri evropske strane - Parlament, Komisija i evropske članice, dogovorile kako zajednički preuprijediti buduće finansijske potrese, imajući bolno iskustvo još uvijek žive finansijske i ekonomske krize. Početna tačka, oko koje nije bilo nesporazuma, je bila da se zajednički moraju preduzeti mjere koje će zaštiti Evropu od sličnog iskustva.

Medjutim, sve ostalo je bilo pod znakom pitanja: kako i koliko i na koji način imati kontrolu, a da se članice ne osjećaju kontrolisanim? Dogovoreno je, što još treba dobiti i formalnu potvrdu Palamenta, da se formira tijelo koje će biti neka vrsta upravnog odbora za nadgledanje kriznih finansijskih situacija, kao i tri popratne agencije koje će konkretno pratiti rad velikih evropskih banaka i osiguravajućih organizacija. Na početku će prvi čovjek tog kontrolnog sistema biti aktuelni predsjednik Evropske centralne banke, ali će, nakon pet godina, njegov rad biti analiziran, a eventualno, ta pozicija ustupljena nekom drugom.

"Treba nam mehanizam i finansijska ahitektura koja će bolje štiti gradjane, štediše i poreske obveznike. Treba nam sistem kontrole, povjerenje u nacionalne supervizore kao i konretna sredstva u rukama. Sve to je uključeno u ovaj sporazum kako bi zaštita Evropljana bila bolja", rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište, Mišel Barnije.

Ministar finansija Belgije i predsjedavajući Vijeća ministara EU, Didije Rejnder dodaje:

"Riječ je o privremenom sporazumu, jer još uvijek radimo na tekstu, a potom će sporazum u ruke dobiti Parlamet, Komisija i ministri finansija. Svakako mi je drago da smo uspjeli ovo postići. Belgijsko predsjedništvo od 1. jula pokušava da radi koliko je moguće kako bismo došli do ovog sporazuma."

Ekonomski eksperti su uzdržani u reakciji na postignurti sporazum, čekajući njegovo formalno donošenje kada potpis na dokumenat stave i ministri finansija EU, čiji skup je zakazan za početak naredne sedmice.

XS
SM
MD
LG